vijesti www.metkovic.hr

 Okrugli stol

Žrtve i svjedoci u sudskom postupku

Metković, 25.5.2019. - DEŠA Dubrovnik jučer je u suradnji s Općinskim sudom u Metkoviću održala okrugli stol na temu Žrtve i svjedoci u sudskom postupka. Svrha mi je približiti aktivnosti programa Mreže za podršku i suradnju žrtvama i svjedocima kaznenih djela, donosiocima odluka, sudskim praktičarima i pružateljima socijalne pomoći te predstaviti probleme i predrasude s kojima se žrtve i svjedoci kaznenih djela susreću.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici metkovskoga i pločanskoga Centra za socijalnu skrb, sudci i sutkinje Općinskog suda u Metkoviću, predstavnici Općinskoga državnog odvjetništva u Metkoviću, Udruge Radost i Udruge Prijatelj iz Metkovića, predstavnica Ministarstva pravosuđa te predstavnik Općine Slivno, a sve je okupljene na početku pozdravio predsjednik Općinskog suda u Metkoviću Ante Šprlje.

Maida Pamuković iz Ministarstva pravosuđa istaknula je razloge osnivanja Mreže za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, čija je glavna svrha osiguranje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnivani odjeli pri županijskim sudovima. Tom prilikom pojasnila je ulogu organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem podrške žrtvama i svjedocima, načinom odabira tih organizacija te natječajnim uvjetima koje je svaka od organizacija morala ispuniti da bi bila dio Mreže.

Namjera ministarstva je osnivanje Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u svim županijama, ali i nastavak djelovanja udruga u ovom području s obzirom na njihovo široko djelovanje i specijaliziranost, primjerice pružanje psihološkog savjetovanja i pravne pomoći.

– Predstavnice DEŠA-e izložile su dosadašnji rad Udruge na tom području, usluge koje pružaju u okviru programa te probleme i predrasude s kojima se žrtve i svjedoci susreću prilikom prijave kažnjivih djela kao i njihovim potrebama od trenutka prijave različitih oblika nasilja. Također, istaknuli smo važnost širenja usluge na područje cijele županije te smo pozvali sve građane doline Neretve da nam se obrate telefonski ili jedanput mjesečno u prizemlju zgrade Općinskog suda u Metkoviću na kojem organiziramo dežurstvo našeg volontera – poručuju Udruge DEŠA Dubrovnik.