vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

ENDeM kvartet saksofona muzicirao u GKS-u

Metković, 31.5.2019. - U sastavu Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) i Metkovka Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon) sinoć se domaćoj publici predstavio kvartet mladih saksofonista, diplomanada i studenata Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora.

Koncert su otvorili prpošnim potpurijem iz Rossinijevih opera, uvodno Figarovom cavatinom iz Seviljskoga brijača, nakon čega su slijedili drugi i treći stavak Lagova Ciudadesa ; Sarajevo i Addis Ababa.

Publike se naročito dojmila treća kompozicija Fragmenti zavičaja Denija Pjanića. Kako je rekao autor, riječ je o glazbenim slikama Dalmacije, Imotske krajine, varaždinskoga kraja i Bosne, koje sadržavaju motive poznatih melodija. Čulo se zapljuskivanje valova o obalu, klapski napjev, elementi gange itd.

Sredinom koncerta kao gost je uz klavirsku pratnju prof. Romea Ercega s Matanovićevim Rondo rustico nastupio talentirani metkovski saksofonist Darko Tot, učenik OGŠ Metković, a nakon toga kvartet je odsvirao Albenizovu Sevillu i Bombardellijevu Misečinu. Kraj je ostavljen za još jedno domaće djelo. Riječ je o kompoziciji mlade skladateljice Margarete Ferek-Petrić Melankolija gegen rakija, inspirirane osjećajima gastarbajtera u Beču. Metkovska je publika tu skladbu imala prigodu čuti prije četiri godine na Verajinu guvnu u izvođenju Kvarteta Papandopulo, koji su činila četvorica saksofonista, tadašnjih diplomanada Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Poslije dugoga pljeska na kraju, ENDeM kvartet je publiku počastio i dodatkom.
   

Iz programske knjižice o ENDeM kvartetu:

Kvartet je osnovan 2015. godine kao Kvartet saksofona Umjetničke akademije u Splitu, a u trenutnom sastavu djeluju od 2017. godine. 2018. godine mijenjaju ime u ENDeM kvartet.

Prvi nastup kvartet je zabilježio u Splitu u srpnju 2015. godine u sklopu ciklusa Čari klasične glazbe u Podrumima. Od tada su ostvarili brojne nastupe i sudjelovali na raznim manifestacijama od čega se posebno ističu Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, Dani nove glazbe i Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Splitu. Dobitnici su prve nagrade na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2016. godine te prve nagrade na regionalnom i druge nagrade na državnom natjecanju komornih sastava 2017. godine. Na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko 2018. godine osvojili su prvu nagradu i naslov laureata.

Kvartet je surađivao s priznatim glazbenicima kao što su Dubravko Detoni, Dragan Sremec, Tomislav Žužak, Valter Lovričević, Papandopulo kvartet i drugi. Repertoar kvarteta obuhvaća djela iz svih stilskih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe, s posebnim naglaskom na djela hrvatskih skladatelja.