vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

U Metkoviću obilježena 28. obljetnica ustroja A satnije ZNG-a

Metković, 3.6.2019. - Kada je 2. lipnja 1991. u Metkoviću ustrojena A satnija ZNG-a bila je to prva djelatna postrojba u našoj županiji, kroz koju je prošlo oko 200 branitelja, od kojih su trojica poginuli kao njezini pripadnici, trojica kasnije u drugim postrojbama, a 26 ih je bilo ranjeno. U organizaciji Udruge veterana IV. Gardijske brigade, podružnice DNŽ, svečano je obilježena 28. obljetnica ustroja te postrojbe i 11. obljetnica osnivanja Udruge.

U petak je u crkvi svetog Ilije u Metkoviću za poginule i preminule branitelje služena sveta misa, a jučer su na Velikoj rivi pred Spomenikom metkovskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Veteranima iz Metkovića pridružili se suborci iz drugih postrojba, članovi obitelji poginulih te gradonačelnik Milan sa zamjenicima Dokom i Raićem. Za odrješenje duša poginulih i preminulih branitelja molio je don Miroslav Rubić.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u Vidu zajedničkim ručkom i turnirom u bućama, na kojemu uz domaćina sudjelovali veterani iz Vrgorca, Splita i Hercegovine.