vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji

Metković, 8.6.2019. - Još jednom gostujućom izložbom Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja u Prirodoslovnome muzeju Metković nastavlja se plodna suradnja tih dviju ustanova te se tako obogaćuje ponuda naše muzejske ustanove.

Tema jučer otvorene izložbe u PMM-u jesu komarci, a sama izložba nosi znakovit naziv – 'Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji'. Kako stoji u katalogu izložbe, autori dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan sa suradnicima dr. sc. Anom Klobučar i dr. sc. Nediljkom Landekom prikazali su vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.

Na otvorenju izložbe goste iz Zagreba te posjetitelje muzeja pozdravila je ravnateljica Ivana Baće, a uime zagrebačkoga muzeja okupljenima se obratila ravnateljica Tanja Vlahović. Više o samoj izložbi rekli su autori Iva Mihoci i Petar Crnčan, dvojac koji je se do sada u metkovskome muzeju predstavio s više izložaba, poput 'Skriveni stanovnici doline Neretve', ' Zašto je pčela važnija od čovjeka?' i 'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih'. U realizaciji tih izložaba redovito sudjeluje i metkovski dvojac – Mario Galov kao autor oblikovanja prostora i Nikša Martinac kao autor likovnog oblikovanja.

Izložbu su financijski omogućili Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a sponzorirali Hrvatska elektroprivreda d.d. i Janaf d.d.
   

Evo i nekih zanimljivosti vezanih uz komarce:

  • Komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prijenosnici uzročnika različitih bolesti kao što su malarija, denga, groznica Zapadnog Nila od koje je stradao Aleksandar Veliki, te brojne druge bolesti
  • Oko polovine svjetskog stanovništva neprestano je izloženo visokom riziku od zaraze bolestima koje prenose komarci
  • Do sada je opisano preko 3500 vrsta komaraca u 113 rodova
  • Ljudi su oduvijek pokušavali suzbiti komarce, no do danas niti jedan pokušaj nije rezultirao trajnijim uspjehom
  • Ribe Gambusia affinisi Gambusia holbrooki iako djelotvorne u kontroli komaraca i široko introducirane u tu svrhu, obje negativno utječu na populacije autohtonih vrsta riba te zajednice zooplanktona, kukaca i rakova