vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Vice Tomasović izlaže u GKS-u

Metković, 18.6.2019. - Prvi događaj ovogodišnjega Metkovskog ljeta bilo je sinoćnje otvorenje izložbe omiškoga slikara Vice Tomasovića, koji se domaćoj publici predstavio s desetak akrilika velikoga formata iz ciklusa 'Ex Nihilo'.

Kako kaže Hrvoje Marko Peruzović u popratnom katalogu izložbe, Vice Tomasović je neobična pojava na našoj likovnoj sceni. Pripada mlađoj generaciji stvaralaca koja je svoju izobrazbu stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu. Umjetnik je širokog spektra djelovanja koji se izvanredno snalazi u različitim medijima i vidovima izražavanja. Od klasičnog crteža i slike, poštujući pri tom sve postulate i zakonitosti zanata, pa sve do raznovrsnih suvremenih akcija i performansa. Unutar svoje jedinstvene osobnosti, Vice na određeni način tako pomiruje sve ono što se u našoj maloj samodostatnoj samodopadnoj sredini, na rubu takozvanog europskog kulturnog kruga, doživljava kao ideološka suprotstavljenost ili sukob klanova, klaunova i klonova. Ta njegova neopterećenost istinski veseli… Na slikama iz ciklusa 'Ex nihilo' njega zanima prapočetak, onaj trenutak kada je ni iz čega nastalo ono nešto. Pokušaj je to rekonstruiranja pretpovijesti, trenutak silaska duha u tvar, spuštanja odozgo prema dolje, Logosa u materiju, Riječi u tijelo, neživog u živo, nepokretnog u pokretno. Prikaz je to rane transformacije i transmutacije…

O slikaru je na otvorenju govorila prof. Katarina Barišić, a izložbu je otvorila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč. Tu zanimljivu izložbu posjetitelji mogu pogledati do 15. srpnja.