vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Quot linguas calles...

Metković, 25.9.2019. - Quot linguas calles, tot homines vales. Možda ste čuli ovu latinsku poslovicu, koja kaže da vrijediš onoliko koliko jezika znaš. Upravo sutra, 26. rujna, EU obilježava Europski dan jezika.

Nakon uspjeha Europske godine jezika 2001., koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija i koja je uspjela uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine.

Cilj obilježavanja ovog dana jest ukazati na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika, povećati višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, njegovati jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, te poticati cjeloživotno učenje jezika - u svrhu školovanja, zaposlenja, mobilnosti ili užitka.

Nikada nije bilo više mogućnosti za raditi ili studirati u drugoj europskoj zemlji - ali nedostatak jezične kompetencije sprječava mnoge ljude da iskoriste ove pogodnosti.

Globalizacija i oblici poslovnog vlasništva znače da građani sve više trebaju poznavati vještine stranih jezika da bi učinkovitije radili u svojim zemljama. Engleski sam više nije dovoljan.

Učenje jezika donosi pogodnosti i starima i mladima - nikada niste prestari za naučiti jezik i uživati u mogućnostima koje to otvara. Čak i ako samo znate nekoliko riječi zemlje koju posjećujete, npr. tijekom odmora, dovoljno vam je za uspostaviti nova prijateljstva i kontakte.

U Gimnaziji Metković kao Školi ambassador Europskog parlamenta ovaj će dan biti obilježen kvizovima, šarenim majicama i razmjenom znanja o jezicima, a naše građane pozivamo da nas prate na našim Facebook i Instagram profilima te da se i sami upuste u pustolovinu učenja.

 

Fb: Gimnazija Metković – Škola ambassador Europskog parlamenta

Instagram: epasgimnazijametkovic

(Izvor: edl.ecml.at)