vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Započelo svečano obilježavanje 300-te obljetnice Župe svetoga Ilije

Metković, 28.9.2019. - U spomen na godinu 1719., točno u 17:19 jučer su se u Župi sv. Ilije proroka sa svih crkava oglasila zvona te tako označila početak proslave 300-te obljetnice utemeljenja te metkovske Župe.

Na Velikoj rivi uz park okupilo se mnoštvo svijeta kako bi dočekalo lađare UL Sveti Ilija, koji su ukraj doplovili dvjema lađama te donijeli jubilejsku svijeću i veliku zastava s likom sv. Ilije. Uz to, na obalu su iznijeli zastave Vatikana i Republike Hrvatske.

Praćeni građanima i Gradskom glazbom Metković potom su u mimohodu krenuli preko Trga i Ulicom Vladimira Nazora do župne crkve, pred kojom ih je čekao župnik fra Ante Bilokapić, koji je blagoslovio svijeću i zastavu. Zastava je nakon prigodne ceremonije izvješena na crkvenome zvoniku, a svijeća svečano unesena u crkvu. Potom je započelo misno slavlje, što ga je u suslavlju sa župnikom i župnim kapelanom fra Darijom Sinkovićem predvodio fra Šimun Bilokapić.

Danas se proslava nastavlja u 18 sati u crkvi sv. Ilije, u kojoj misno slavlje predvodi fra Josip Repeša. Nakon toga, u 19:30 u Galeriji GKS-a otvorit će se izložba 300 godina vjerni Kristu i Crkvi.