vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Svečana akademija povodom jubileja Župe sv. Ilije

Metković, 6.10.2019. - U kazališnoj dvorani GKS-a Metković sinoć je u sklopu proslave 300-te obljetnice Župe sv. Ilije proroka održana svečana akademija, kojoj je uz brojne vjernike i građane te crkvene i svjetovne uzvanike nazočio nadbiskup Marin Barišić.

Program je počeo Alelujom u izvedbi Muškoga zbora Župe sv. Ilije. Potom je voditeljica Romana Gabrić za govornicu pozvala domaćina – župnika fra Antu Bilokapića, koji je na početku svoga govora pozdravio uzvanike mons. Barišića i Martina Vidovića, potpredsjednika sabora Božu Petrova, zamjenicu župana Žaklinu Marević, metkovskoga gradonačelnika Dalibora Milana, svećenike, redovnike i redovnice te vjernike i sve okupljene građane. Svoje pozdrave potom su svima s govornice uputili gradonačelnik Milan i gđa Marević.

Prof. don Mato Brečić osvrnuo se na povijesne prilike u dolini Neretve i susjedstvu u vrijeme nastajanja Župe, iznijevši niz vrlo zanimljivih i do sada široj javnosti nepoznatih podataka, do kojih je došao pripremajući građu za svoju knjigu o Župi sv. Ilije.

U programu je nastupio Mješoviti zbor Župe sv. Ilije pod ravnanjem s. Mile Deak, kao i Dječji zbor. Gimnazijalci Roko Crnčević, Roko Krstičević, Petar Borovac, Matej Matić, Katarina Pratežina i Matija Dominiković izveli su recital o povijesti župe na tekst fra Blaža Toplaka. Za to ih je pripremila prof. Ivanka Ujdur, dok su im tehničku potporu dali njihovi kolege Nikola Jurković i Josip Glavinić.

Tijekom recitala prikazani su videozapisi o crkvama sv. Ilije, sv. Franje na Kladi i sv. Ante na Dubravici te sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na groblju. Prema scenariju prof. Ivane Čarapine režirao ih je Goran Matić (ujedno i režiser priredbe), a snimio i montirao Marin Veraja.

Prije samoga kraja Dječji zbor je otpjevao Oj, Neretvo, svoga roda diko, autora Branka Bebića, a potom je za govornicu stao mons. Barišić te župljanima i cijelome gradu čestitao veliku obljetnicu.

Program u GKS-u završio je pjesmom Do nebesa (nek se ori), uz Zdravo djevo najljepšom hrvatskom crkvenom pjesmom. Obje je prije više od sto godina napisao pater Petar Perica.

Ispred Hotela Narona uzvanike, vjernike i građane dočekali su članovi KUD-a Metković te im izveli prigodan program. U hotelu je za sve priređen domjenak, prije kojega je mons. Barišić blagoslovio okupljene i hranu koju će blagovati, dok je KUD-ov veteran Jurica Pipinić izveo zdravicu. Na kraju je župnik fra Ante razrezao veliku trodijelnu tortu izrađenu u obliku broja 300.

Danas od 10:30 mons. Barišić predvodit će svečanu misu u župnoj crkvi, kojom će se označiti kraj proslave jubileja Župe sv. Ilije.