vijesti www.metkovic.hr

 Vjerovali ili ne

Nadbiskup Barišić predvodio svečanu misu posrednijega dana obilježavanja jubileja Župe sv. Ilije

Metković, 7.10.2019. - Svečanom misom u župnoj crkvi sv. Ilije jučer je završeno desetodnevno obilježavanje 300-te obljetnice utemeljenja Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću.

Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u suslavlju s nadbiskupom Martinom Vidovićem, provincijalom Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Markom Mršom, župnikom fra Antom Bilokapićem te svećenicima Neretvanskog dekanata i rođenim Neretvanima.

Na misi je pjevao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak, a na njezinu kraju je fra Ante Crnčević pročitao pozdrav kardinala Josipa Bozanića, koji zbog prije dogovorenih obveza nije mogao predvoditi misno slavlje. Vjernike je pozdravio i provincijal Mrše, a župnik Bilokapić je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli desetodnevnom programu proslave.

U svojoj propovijedi mons. Barišić je, između ostaloga, rekao: „Vjera u Boga i ljubav prema bližnjima uvijek je bila prepoznatljiva vrlina, ne samo grada Metkovića nego i čitave Neretvanske doline, plodne duhovnom i poljoprivrednim kulturama. Tako ova plodna vjernička župna zajednica, natapana milošću Božjom i svjedočanskim življenjem tolikih generacija i pojedinaca, mogla je dati obilat urod za našu Crkvu, narod i društvo. Ne umanjujući vrijednost drugih poziva i poslanja, želio bih spomenuti samo neke duhovne mladice tri-stoljetnog hrasta Župe svetog Ilije u Metkoviću: mučenika biskupa Josipa Carevića – ubijena od partizana 1945.; oca fra Stanka Petrova – duhovnika, pisca i znanstvenika; oca fra Nikolu Gabrića – profesora i ljubitelja starina; monsinjora Fabijana Veraju – podtajnika Kongregacije za proglašenje svetih. U Metkoviću je djelovao i mučenik don Rade Jerković – kateheta mladih. Tu je devet živućih redovnika i svećenika iz ove župne zajednice. A osobiti ponos župne zajednice svetog Ilije, grada Metkovića, Neretvanske doline i čitave domovine Hrvatske, jest sluga Božji, isusovac otac Ante Gabrić, pojam i primjer misionara, koji je dugi niz godina naviještao Radosnu vijest braći i sestrama u Indiji. Bio je misionar i u svojoj Hrvatskoj jer za vrijeme bezbožnog ateizma, nekoliko puta navraćao je u svoju Neretvu i Hrvatsku. Puno su nam značili njegovi pohodi, njegove riječi i primjer svetačkog života. Ljeta Gospodnjega 1978., bio je povijesni događaj za grad Metković, jer je s ocem Antom ovdje bila i najveća misionarka, danas sveta Majka Tereza“.