vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Gimnazija se oprostila od svoga profesora Grgića

Metković, 3.2.2020. - U školskoj knjižnici Gimnazije Metković danas je držana komemoracija preminulome profesoru engleskoga jezika Tomislavu Grgiću, koji je tijekom svoga rada u toj školi postao jedan od stupova njezine prepoznatljivosti i daleko izvan Metkovića.

Djelatnici Gimnazije, mnogi i sami profesorovi bivši učenici, njegovi bivši kolege i građani okupili su se u znak poštovanja prema prof. Grgiću koji je svojim pedagoškim radom, iznimnim znanjem i na učenike prijenosom ljubavi prema svome predmetu ostavio neizbrisiv trag u povijesti Gimnazije Metković.

Uime kolektiva od profesora se oprostio ravnatelj Jozo Jurković, koji je okupljene upoznao s njegovim biografijom te radom u školi. Između ostaloga je rekao: „Metkovci će ga pamtiti kao čovjeka istančanih manira i bogatog iskustva, svjetskog putnika i vrhunskog šahista, zaljubljenika u more i u pisanu riječ.

Profesor Tomislav Grgić podučavao je brojne naraštaje gimnazijalaca s kojima je uspješno sudjelovao u natjecanjima na svim razinama te ih pripremao za raznovrsne studijske programe. Mnogi njegovi učenici postali su mu kolege te je iz njegove učionice izašlo preko stotinu nastavnika engleskog jezika.

Njegovi kolege pamtit će ga kao vrhunskog stručnjaka u svojemu predmetu, profesora s nepresušnom lingvističkom znatiželjom, koji je živio pojam cjeloživotnog učenja. Naša zbornica i hodnik odzvanjali su smijehom zbog njegova britkog i istančanog humora, a šale i dogodovštine iz razreda prepričavale su se generacijama sve do danas.

Danas, kad se opraštamo od prof. Grgića, sjećamo se svega što nam je on bio, što je svakome od nas predstavljao – učitelja, kolegu, mentora, prijatelja, člana obitelji. Svatko od nas nosit će ga sa sobom na svojem profesionalnom i osobnom putu u darovima koje nam je dao.“

U programu komemoracije sudjelovali su metkovski klapski pjevači, učenici Gimnazije i prof. Petar Nikolić.

 

Profesor Tomislav Grgić rođen je u Desnama 8. listopada 1935. godine. Osnovnu školu pohađao je u Desnama a zatim u Dubrovniku, gdje je završio i srednju učiteljsku školu u trajanju od pet godina.

Godine 1961. diplomirao je engleski jezik s književnošću i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U svibnju 1961. dolazi na mjesto nastavnika engleskog jezika u Gimnaziju Metković, gdje će raditi 40 godina, do svoje mirovine.

Šezdesetih godina 20. st. uz rad u Gimnaziji bio je i poslanik Kulturno-prosvjetnog vijeća izborne jedinice Dubrovnik u tadašnjoj Saveznoj skupštini u Beogradu.

Tijekom studijskog boravka u Škotskoj 1968. godine stječe diplomu primijenjene lingvistike sa Sveučilišta u Edinburgu, a njegov rad u inozemstvu nastavlja se u Keniji, gdje je od 1971. do 1973. godine radio kao tumač engleskog jezika za građevinsko poduzeće „Put“, Sarajevo.

Godine 1976. postaje i ravnatelj Gimnazije Metković, a preimenovanjem u Centar za usmjereno obrazovanje Petar Levantin 1978. postaje i ravnateljem Centra.

U razdoblju 1978. – 1982. obnašao je dužnost predsjednika tadašnje Skupštine općine Metković, odnosno u današnjem smislu gradonačelnika. Od 1982. do 1992. profesor je engleskog jezika u Centru za usmjereno obrazovanje Petar Levantin, te nastavlja raditi u Gimnaziji Metković od 1992. godine do svoje mirovine. U zvanje profesora mentora promovira ga ministrica Vesna Girardi Jukić 1994. godine, a u mirovinu odlazi u listopadu 2001. godine ostvarivši nebrojene profesionalne uspjehe u nastavi i izvan nje. Desetljećima je radio kao ovlašteni sudski tumač za engleski jezik, poznat kao pouzdan, temeljit i cijenjen u Hrvatskoj i izvan Domovine.