vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

U Ornitološkom rezervatu Prud izgorjelo 50 % tršćaka

Metković, 7.2.2020. - Puno puta do sada, pa tako i ove zime, s pojavom bure počinju požari izazvani namjernim paljenjem tršćaka i problemi u vlažnim staništima širom delte Neretve. O tome se očitovala Ornitološka udruga 'Brkata sjenica'.

Neodgovorni pojedinci iz tko zna kakvih sve razloga i ne misleći o štetama ne samo prirodi nego i ljudima koji na koncu imaju i materijalne štete iz ovakvog neodgovornog ponašanja (ne želimo ni pomisliti na gore) i nanošenja velike štete u prirodi (prije nekoliko dana obilježen je dan vlažnih staništa i objašnjeno što ona znače za prirodu i ljude).

Već smo mnogo puta rekli da su močvarna staništa i tršćaci dom za mnoge vrste biljnog i životinjskog svijeta i umjesto da to čuvamo imamo ovakva nikom lijepa događanja. U močvarnim staništima životinje se razmnožavaju, hrane, skrivaju, noće i nalaze sigurnost, a paljenjem tršćaka nanosi šteta kao što smo spomenuli. Mnoge životinje pa i ptice noćas nisu uspjele pobjeći – stradale su u vatrenoj stihiji, mnoge od ptica neće se gnijezditi na proljeće u novom šašu jer im je za gniježđenje potreban višegodišnji šaš koji je polomljen i nalazi se na vodi i služi da mogu hodati po njemu, hraniti se i na takvom šašu napraviti gnijezdo. Bukavac i štijoke na primjer traže takvo stanište i neće gnijezditi u novom tršćaku. Moramo se svi skupa potruditi da se ovakve stvari ne događaju obični ljudi svojim primjerom i edukacijom, a lokalna vlast pa i šire poduzimati mjere iz svojih ovlasti i sprječavati ovakva događanja koja su postala nažalost česta pojava, da skupina neodgovornih ljudi, mukotrpno stvaran „imidž“ turističke destinacije i gostoljubive Neretve vrijednih ljudi, radi protiv interesa svih nas i svima nam drage Neretve. Zanimljivo bi bilo čuti reakciju turista da ih se lađom doveze da vide ovo sigurno ne bi ostali ravnodušni.

U Ornitološkom rezervatu Prud izgorjelo je nažalost blizu 50 % tršćaka, što za prirodu predstavlja velik udarac i dug put do normalnog stanja prije požara.