vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci na Valentinovo u Strasbourgu

Metković, 17.2.2020. - Učenici Gimnazije Metković koji sudjeluju u programu "Škole ambasadori Europskog parlamenta" u pratnji profesorica Branke Vladimir i Ane Bebić sudjelovali su u nagradnom putovanju na događaj Euroscola u Strasbourgu, koji su osvojili svojim radom na promicanju EU u protekloj školskoj godini.

Nakon obilaska znamenitosti Strasbourga u četvrtak 13. veljače, sljedeći dan, Valentinovo, proveli su u Europskom parlamentu sudjelujući u događaju Euroscola s učenicima i profesorima iz 23 europske zemlje.

Na početku je svaka škola imala kratko predstavljanje, a našu državu, regiju i školu kratkim je govorom predstavio učenik Nikola Jurković. Nakon diskusije s europarlamentarcima i ručka, učenici su se podijelili u miješane višejezične skupine i u njima raspravljali o zadanim temama ovogodišnje Euroscole: sigurnost, migracije, budućnost Europe, ovisnosti mladih, okoliš i zapošljavanje mladih. Svaka skupina zatim je pred svima predstavila svoje prijedloge za rješavanje problema te su mladi glasali o svakome i na kraju donijeli zajedničke zaključke i preporuke za Europski parlament kako se odnositi prema ovim temama. Dan je završio kvizom znanja "Eurogame", u kojem je pobijedila skupina našeg učenika i novinara grupe Luke Ujdura. Nakon ceremonije zastava popraćene europskom himnom, dan Euroscole došao je kraju, a učenici su krenuli kućama puni dojmova, znanja i novih poznanstava. Cilj Euroscole je približiti mladima svakodnevni način rada europarlamentaraca, suradnju u odborima i zajedničko pronalaženje rješenja.

Aktivnosti učenika ambasadora možete pratiti i na našim društvenim mrežama: na Instagramu (epasgimnazijametkovic) i Facebooku (Gimnazija Metkovic - Škola ambasador).
prof. Branka Vladimir