vijesti www.metkovic.hr

 Priopćenje za javnost

Priopćenje za javnost povodom boravka učenika i profesora Gimnazije Metković u Italiji

Metković, 26.2.2020. - Dvoje profesora i četvero učenika Gimnazije Metković boravili su u sklopu Erasmus+ projekta „Maths routes around Europe“ od 17. do 22. veljače 2020. godine u Italiji, u pokrajini Ferrara. Pri povratku u Hrvatsku nisu od službenih osoba na graničnom prijelazu dobili nikakve upute u vezi eventualne izolacije.

Imajući u vidu sigurnost svih učenika i zaposlenika škole, a uvažavajući okolnost da su boravili u Italiji gdje se pojavila epidemija koronavirusa, ravnatelj je zamolio da ne dolaze na nastavu dok škola ne dobije službeni odgovor od mjerodavnih tijela. Škola se 24. veljače službeno obratila Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije Službi za epidemiologiju, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, Infektivnoj klinici „Dr Fran Mihaljević“ u Zagrebu, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu znanosti i obrazovanja tražeći savjet za daljnje postupanje. Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputila je službeno odgovor temeljem kojega a sukladno Naputku Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od 24. veljače 2020. godine učenici i profesori ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom te mogu pohađati nastavu bez ikakvih ograničenja.

Škola je također dobila službeni odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojem se navodi da se učenici i profesori ne trebaju testirati te da trebaju pohađati nastavu. Temeljem navedenih dopisa učenici i profesori od 26. veljače pohađat će nastavu. Napominjemo da učenici i profesori nemaju nikakve simptome koji bi upućivali na koronavirus. Škola moli učenike, njihove roditelje i zaposlenike za razumijevanje postojeće situacije.