vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena 'Izabrana djela' Ivana Slamniga

Metković, 27.2.2020. - Prije nekoliko dana u nakladi Matice hrvatske iz tiska je izašla knjiga Ivan Slamnig 'Izabrana djela', a njezino je prvo predstavljanje hrvatskoj javnosti u organizaciji metkovskoga ogranka MH upriličeno u Galeriji GKS-a Metković.

Prije nego je okupljene uvodno pozdravio i goste predstavio predsjednik ogranka MH Božidar Lovrić, s razglasa je puštena pjesma 'Barbara', što ju je na Slamnigove stihove uglazbio i na Splitskome festivalu 1975. maestralno otpjevao Zvonko Špišić te je, osim što je stvorio antologijsko djelo, učinio da šira javnost čuje za Slamniga. Zapravo, bilo je to prvi put da je netko uglazbio Slamniga.

Urednik knjige Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika i književni tajnik Matice hrvatske prvo se osvrnuo upravo na Slamnigovu 'Barbaru' u Špišićevoj izvedbi, koja se našla u zbirci poezije 'Naronska siesta' iz 1963. godine. No, rekao je da postoji još jedna 'Barbara', ona iz prve Slamnigove zbirke poezije 'Aleja poslije svečanosti' iz 1956. godine te ju je pročitao. Da podsjetimo, u Metkoviću je u rujnu 2016. održan Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen Ivanu Slamnigu, na kojemu se akademik Luko Paljetak posebno osvrnuo na 'Barbaru'. Ovdje, prigodno, možemo staviti i poveznicu na znanstveni članak dr. sc. Domagoja Vidovića s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 'Makaronština u književnim djelima Marina Držića i Ivana Slamniga'.

U nastavku je Petrač govorio o knjizi 'Ivan Slamnig – Izabrana djela', koja se našla u matičinoj biblioteci 'Stoljeća hrvatske književnosti'. U njoj je na 621 stranici sabrana Slamnigova poezija i prozna djela te radiodrame, eseji, studije, kritike itd., a u dodatku se nalaze i fotografije. Jedna od njih je iz Metkovića, kada je 1999. Slamnig na pozornici GKS-a primio Nagradu Grada Metkovića za životno djelo. Inače, manje je poznato i to da je Slamnig do sada jedini Metkovac koji je postao članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O Slamnigu i njegovim djelima govorio je i prof. dr. sc. Ivan Bošković s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu .

Akademik Tonko Maroević, priređivač knjige, rekao je da je ponosan što je bio u prvome naraštaju Slamnigovih studenata te da „književni opus Ivana Slamniga spada među najkarakterističnija i najuspjelija ostvarenja hrvatske kulture druge polovice dvadesetoga stoljeća. Uz jak i prepoznatljiv individualni pečat, njegov rukopis amblematski pokriva raspone od afirmacije modernističkih nastojanja pa do otvaranja postmodernoj osjetljivosti. Taj opus ne gubi, naglašava, pritom ništa na logičnosti, organičnosti razvoja i na ostvarenoj koherenciji cjeline. Da paradoks bude veći – ali ishod još uvjerljiviji – malo je tko poput Slamniga prihvatio izazov plodnoga odmjeravanja s dugom tradicijom nacionalne pismenosti i istodobnog sustavnog ulančavanja u vrhunske međunarodne, kozmopolitske tokove“. Prema Maroeviću, Ivan Slamnig jedan je od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća, kako je njegovo djelo upravo egzemplarno i kao pars pro toto pokriva glavna nastojanja i najveće prodore moderne osjetljivosti i autentične izražajnosti.

Cjelovitosti večeri pridonio je metkovsko-splitski glazbenik, kantautor i šansonijer Darko Matičević, koji je, također, uglazbio Slamniga. Te je večeri otpjevao, prema našemu sudu, 'najmetkovskiju' Slamnigovu pjesmu 'Kad mi svega bude dosta' (također iz 'Aleje poslije svečanosti') te pjesmu iz kasnijega njegova opusa 'Ne mogu te više zavoditi'.

 

Kad mi svega bude dosta

 

Kad mi svega bude dosta

evo oči, da ću poći

k onome što dolje osta.

 

Neću činit više, bome

ono, što do sada morah,

sjesti ću pod stari orah

(sličan onom pokojnome!)

 

stol će prostrt bit bjelinom,

za nj ću sjesti, pa ću jesti

kruh sa sirom, ribu s vinom.

 

 

Mali oglasnik

Dalmatinka traži Hercegovca

tamo iz preko brda.

On čuva ovce, ima novca,

vjera je njegova tvrda.

 

Hercegovka traži Dalmatinca,

on priča i pjevuši,

u lipnju šara s onom iz Linca,

ali je dobar u duši.

 

Ja sam se rodio na mrginju,

ja sam iz đumrukane,

o da li može bolje biti?

Udaj se za me, Ane.