vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Greben o umjetnost koju su stvorile volja i energija

Metković, 1.8.2020. - „Ustvari, ja sam Jelenko. S godinama je došao Greben i to je sada jedna simbioza kojom se nadopunjavamo. Ja, Jelenko, sam ozbiljniji. Imam obitelj, posao i sve ono što nosi život, a s druge strane, tu je Greben koji je kvalitetan ispušni ventil i bez kojega jednostavno ništa ne bi funkcioniralo“, riječi su kojima sebe opisuje Jelenko Ujdur, mladi umjetnik iz doline Neretve kojega poznajemo pod umjetničkim imenom Koraljko Greben.

Njegov talent roditelji su mu prepoznali još u djetinjstvu, kada se više nego loptom igrao kolažom i ljepilom, za razliku od dječaka njegove dobi. Na satovima likovnoga odgoja u osnovnoj školi shvatio je da su njegovi radovi uvijek bolji i premda mu kasnije srednjoškolsko obrazovanje nije imalo veze s umjetnosti, ona je uvijek bila dio njega.

Njegova primarna orijentacija uvijek je bila ka modeliranju, a inspiraciju najčešće pronalazi u dalmatinskom krajoliku. Svojim radovima, kako sam ističe, pokušava prikupiti što više starih, odbačenih stvari i udahnuti im novi život.

„Ideje mi dolaze tako što živim i dišem te ih pokušavam što prije realizirati. Naravno, neke se ideje nikada ne ostvare, i to prati sve umjetnike. Važan dio mojega rada je reciklaža, to je ono što stalno naglašavam, volim odbačenim stvarima dati jedan novi život. Zanimljiva je priča o starome odbačenom brodu koji je godinama stajao na ušću. Od njega sam napravio male brodove koji su otišli diljem Hrvatske. Uspio sam ga oživjeti“, istaknuo je Greben.

Nekoliko komada tih brodića dio su opusa Grebenove izložbe skulptura i fotografija, koju će metkovska publika u nedjelju moći vidjeti na Ljetnoj sceni GKS-a. Naime, Greben je svoj talent s vremenom usmjerio ka hobiju pa svoje radove danas izlaže u galerijama diljem Hrvatske. Ako izuzmemo malu izložbu fotografija u Gradskoj knjižnici, to je prva samostalna Grebenova izložba u Metkoviću, a organizira je Građanska udruga „Metković 600“.

„Ovu izložbu mogu nazvati i retrospektivnom jer se pojavljuju radovi koji su stvarani prije 25 godina, ali naravno dominiraju oni noviji. Nazvali smo je O'Greben, a uz različite makete i stvari od naplavina, publika će moći vidjeti dalmatinski duh, u vidu homagija Vasku Lipovcu, hobotnicu koja se proteže tijekom cijele priče, vrlo zanimljiv ciklus zanemarenih životinja te šale i viceve nastale posljednjih nekoliko mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa. Naime, ova izložba trebala je biti otvorena u ožujku, ali smo je morali odgoditi. Zbog toga smo na društvenim mrežama stvarali različite šale koje će, također, biti prikazane na izložbi“, naglašava Greben.

Svoj rad u jednom je razdoblju i komercijalizirao, ali posljednjih godina nije financijski ovisan o umjetnosti. I sam ističe da je teško balansirati između realnoga života i umjetnosti, ali da je ispunjeniji kada ga ne vodi želja za zaradom, posebice u današnjemu, ubrzanom vremenu.

„Mogu reći da je danas umjetnost pomalo zanemarena, ali ne krivim nikoga jer smo društvo s puno većim problemima. Ima mnogo mladih umjetnika koji rade vrhunski, ali nisu izašli iz svojih domova. Dio ih se boji, a dio ima previše obveza. I mene je na početku mučio strah, ali odlučio sam se pokazati ljudima. Ako čovjek nešto voli, uvijek mora 'gurati' naprijed, a za to su potrebne volja i energija. Kad dođu rezultati, nema novca koji to može platiti“, zaključio je Greben.

Rezultate njegove volje i energije, koje su stvorile pravu umjetnost, ne propustite pogledati u nedjelju na Ljetnoj sceni GKS-a s početkom u 20:30.
A. Vučković