vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

U AM Narona otvorena izložba „Zambratija – prapovijesni šivani brod“

Metković, 30.8.2020. - „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ naziv je gostujuće izložbe Arheološkoga muzeja Istra iz Pule koju su u petak u Arheološkome muzeju Narona u Vidu uz ravnatelja Muzeja Tonija Glučinu otvorili autori Ida Koncani Uhač te Marko Uhač.

Izložba prikazuje rezultate istraživanja prapovijesnoga brodoloma u malome mjestu Zambratija, pokraj Umaga. Naime, u uvali Zambratija tijekom rujna 2008., pronađeno je arheološko nalazište s ostacima prapovijesnoga broda spajanoga tehnikom šivanja. U razdoblju od 2008. do 2010. godine obavljene su analize drveta kako bi se ustanovila starost broda, a 2011. Arheološki muzej Istre s vanjskim je suradnicima proveo prvu kampanju arheološkoga istraživanja i brodskih ostataka.

„U trenutku pronalaska ovoga arheološkoga nalazišta, odmah smo prepoznali da se radi o šivanome brodu, ali nismo očekivali da će taj brod biti datiran u razdoblje od 12. do 10. stoljeća prije Krista, na prijelazu između brončanoga i željeznoga doba. To je bio senzacionalan nalaz, ne samo zbog svoje starosti nego zbog toga što je to bilo prvi put da u istarskome podmorju imamo sačuvanu drvenu konstrukciju broda. Ovaj nalaz datirao je ovaj brod u najstariji šivani brod na Mediteranu, odnosno, u najstariji drveni brod na Jadranu. Rezultati istraživanja prikazani su i u knjizi koja je nedavno objavljena, a u kojoj je participiralo 17 autora. Nadam se da je ovo samo početak valorizacije ovoga senzacionalnog nalaza te da ćemo u skoroj budućnosti pristupiti i vađenju brodske konstrukcije, njezinoj konzervaciji i muzealizaciji, kroz postav Arheološkoga muzeja Istra“, rekla je autorica izložbe Ida Koncani Uhač.

Uz rezultate istraživanja, sastavnica izložbe je i velika maketa te replika dijela oplate, tj. same konstrukcije broda. Dio izložbe je i radionica šivanja broda kako bi se vidio način spajanja dasaka i oplata.

Izložba će biti otvorena do 21. rujna.
A. Vučković