vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Ustanova za kulturu i sport Metković realizirala sva planirana događanja Metkovskoga ljeta

Metković, 2.9.2020. - Premda su zbog pogoršane epidemiološke situacije diljem Hrvatske otkazani brojni događaji i festivali, Ustanova za kulturu i sport Metković uspjela je, uz pridržavanje epidemioloških preporuka, u sklopu Metkovskoga ljeta realizirati 23 planirana događaja. Predstave, koncerti, izložbe i filmovi samo su dio događanja kojima je metkovska publika imala priliku svakodnevno nazočiti.

„Od početka smo bili svjesni pogoršane epidemiološke situacije, ali smo s druge strane, svjesni i toga koliko je kultura važna. Metkovsko ljeto dio je tradicije Metkovića i zbog toga smo se maksimalno potrudili kako bi ispoštovali sve epidemiološke preporuke te tako realizirali naša događanja. Uz obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih i mjera fizičkoga distanciranja na ulazima, na dostupnim su mjestima bili osigurani dozatori s dezinfekcijskim sredstvima. Na dolasku i odlasku gledatelja pazilo se na održavanju fizičke udaljenosti, a uz mjerenje temperature, vodili smo i evidenciju o svim izvođačima i sudionicima događaja. U odnosu na protekle godine organizacija je bila malo teža, ali isplatilo se“, istaknula je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport, Zrinka Mijoč te istaknula zadovoljstvo brojem posjetitelja na događajima.

„Relativno smo zadovoljni brojem posjetitelja na našim događanjima. Naravno, događaji koji su usko vezani za djecu, poput dječjih predstava i crtanih filmova, uvijek su dobro prihvaćeni i posjećeni, ali velik broj posjetitelja zabilježen je i na našem miniciklusu Skrivenoga uličnog filma, koji organiziramo na različitim lokacijama po Metkoviću. Također, brojna je publika posjećivala predstave i koncerte. Trudili smo se zadovoljiti svačiji ukus, tako da su na našim pozornicama gostovali Marko Škugor, Klapa Iskon, Papandopulo kvartet, pijanist Lovre Marušić, solisti HNK Split, koji su nam izveli predivne operne arije, te kvartet Majstorović-Ipavec, od kojih je publika mogla čuti poneki džez-standard, brazilsku bossa novu, blues i izvrsne izvedbe tanga. Naravno, većinu događanja prebacili smo na prostor Ljetnoga kina, koji uz svoju kazališnu pozornicu ima i predivnu terasu s pogledom na Neretvu. Taj predivan ambijent bit će još ljepši jer je upravo započela i obnova gledališta“, kazala je Mijoč.

Novo ruho Ljetnoga kina publika će vidjeti u ljetnim mjesecima iduće godine jer se dolaskom hladnijega vremena događanja sele u Kazališnu dvoranu i Galeriju Gradskoga kulturnog središta, koje će tijekom jesenskih i zimskih mjeseci ugostiti brojne glumce, glazbenike i likovne umjetnike.

Također, nakon ljetne stanke, započinju filmske projekcije u Kinu 'Pobjeda', pri čemu je prvi na rasporedu film 'Tenet', koji će se prikazati 5. rujna, dok će se dan poslije održati projekcije filmova 'Crvencipelica i sedam patuljaka' te 'Još uvijek vjerujem'.
A. Vučković