vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Još jedna uspješna 'Noć muzeja' u Metkoviću

Metković, 30.1.2016. - Manifestacija Noć muzeja, koja je po uzoru na njemačku Lange Nacht der Museen 2005. godine započela kao gradski projekt šest zagrebačkih muzeja, ove je godine u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva obuhvatila preko 250 muzeja u stotinjak hrvatskih gradova. Među njima su bili i naši Arheološki muzej Narona u Vidu i Prirodoslovni muzej Metković, a uključio se i Edukativni centar Congeria s Jamom u Predolcu.


 Arheološki muzej Narona

U Arheološkome muzeju Narona za brojne je posjetitelje priređen bogat program. Uz besplatno razgledanje stalnoga postava predstavljen je Projekt DigitNarona kojim je digitalizirana muzejska građa izložena u stalnom postavu i muzejska dokumentacija. Ravnatelj Muzeja Toni Glučina rekao nam je da je riječ o trogodišnjem projektu sufinanciranu sredstvima Ministarstva kulture te da je to suvremen način obrade arheološke građe.

– Putem 3D modela zabilježeno je stvarno stanje, skeniranjem je pokriven i najmanji dio umjetnina pa ako bi došlo do njihova oštećenja uvijek se može napraviti kvalitetna rekonstrukcija, a moguća je i izrada vjernih replika. Uz Projekt DigitNarona predstavljen je i Projekt iVirtual Narona, koji se pokazao jako korisnim, pa vjerujemo da će i neki drugi muzeji slijediti naš primjer – naglasio je ravnatelj Glučina.

Posjetitelji su mogli vidjeti i novi suvenir – kasnoantičku košarastu naušnicu koja je pronađena na lokalitetu Muzeja u sloju grobova ispod kipova rimskih careva. Replika je izrađena od srebra s pozlatom pa uz 3D gravure u staklu spada u sam vrh muzejske suvenirske ponude.

Još jedna novost je edukativna info-točka u stalnom postavu muzeja. Putem zaslona osjetljiva na dodir posjetitelji mogu jednostavnom navigacijom posebno oblikovane aplikacije pregledavati 3D modele svakog kipa te dobiti i podatke o njemu. Moglo se zamijetiti da upravo takav način prezentacije privlači pozornost mlađeg dijela publike, ponajviše djece.


 Prirodoslovni muzej Metković

Uz besplatno razgledavanje stalnoga postava, Prirodoslovni muzej Metković za dvije dječje skupine organizirao je radionice pod nazivom Duga u epruveti koje su vodile studentice s Kemijskoga odjela zagrebačkog PMF-a Katarina Leko i Dajana Barišić. Polaznici radionica bili su osnovci od 5. do 8. razreda koji su u svojim školama već uključeni u izvannastavne aktivnosti na području prirodoslovlja. Djeca su se na vrlo zanimljiv način susrela s pojmom gustoće, čineći pomoću otopina šećera dugu od četiri boje. U sklopu manifestacije i GKS-u Metković održana je edukativno-promotivna predstava Čarolije u kemiji, o kojoj smo posebno izvijestili.


 Edukativni centar Congeria s Jamom u Predolcu

Jama u Predolcu uz koju je osnovan Edukativni centar Congeria sve više postaje zanimljiva turistima, ali je i neizostavno odredište mnogim školskim ekskurzijama. Nije ni čudo kada se zna da u njoj živi jedini poznati podzemni školjkaš na svijetu – mala školjka Congeria kusceri koja je opstala još od tercijara. Posjetitelji su mogli besplatno razgledati Jamu te uz vodstvo Markice Vuice saznati više informacija o podzemnome svijetu na rubu Metkovića.