vijesti www.metkovic.hr

 Glazba

Suzani Komazin 1. nagrada u Križevcima

Metković, 9.2.2016. - Na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op.2, održanom u Križevcima od 4. do 7. veljače, naša je sugrađanka Suzana Komazin s postignutih 94 boda osvojila 1. nagradu u disciplini udaraljke (V. kategorija). Suzana je nastupila kao učenica IV. razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu u klasi prof. Stanislava Muškinje.

Na natjecanju je izvela sljedeći repertoar: Ney Rosauro: Concerto for Vibraphone 1. Recitativo, vibrafon; Eric Sammut: Hombre d'Aout, marimba; Siegfried Fink: Trommel Suite, Intrada Marcia mali bubanj i Johann Sebastian Bach: II.Cello Suite Prelude, marimba.

Kako stoji na stranicama Centra za kulturu Čakovec, Suzana Komazin rođena je u Metkoviću 1993. Osnovno glazbeno školovanje stječe u Osnovnoj glazbenoj školi Metković kod profesorice klavira Karmen Stojić. Ljubav prema udaraljkama počela se razvijati ulaskom u Gradsku glazbu Metković, s kojom sudjeluje na raznim međunarodnim natjecanjima i smotrama u Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj (gdje je 2011. snimljena gornja fotografija), Crnoj Gori i Hrvatskoj, još tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja.

Godine 2008. upisuje se u Ekonomsku školu u Metkoviću i paralelno pohađa Srednju glazbenu školu u Makarskoj za teoriju. Uz izborni predmet harmoniku i kasnije udaraljke kod prof. Marka Tomasovića ulazi u školski orkestar te škole i sudjeluje na različitim smotrama diljem Hrvatske. Godine 2010. dio je UTTI projekta – Udruženje za kulturu i umjetnost te u suradnji s NTNU Institutt for musikk u Norveškoj kao predstavnica Hrvatske u klaviru odlazi u Stolac, Mostar i Beograd.

Nakon završetka srednje ekonomske i glazbene škole postaje studenticom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i iste se godine odlučuje upisati udaraljke u Glazbenoj školi Varaždin u klasi profesora Stanislava Muškinje. U međuvremenu gostuje u Gradskog glazbi Petrinja na hrvatskoj premijeri djela skladatelja Jacoba de Haana Missa Katharina.

Aktivno je sudjelovala na seminarima kao što su IBMW u Samoboru, gdje radi sa svjetski poznatim udaraljkašima i pedagozima, kao što su Gordon B Stout, Tchiki Duo i Marta Klimasara, i na Međunarodnom tjednu udaraljkaša u Bjelovaru. Danas je i dalje studentica ekonomije i maturantica u GŠ Varaždin te se aktivno priprema za prijamni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.