vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Ministrastvo kulture RH metkovskim žudijama oduzelo godinu

Metković, 1.4.2016. - Reagirajući na anonimnu predstavku koja je u utorak, 29. ožujka 2016. stigla na adresu Ministarstva kulture i u kojoj se ukazuje na neobična događanja tijekom Velikog trodnevlja u Župi sv. Ilije u Metkoviću, Vijeće za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture RH oglasilo se priopćenjem iz kojega prenosimo najvažnije.

Anonimni izvor uočio je da je u obredu pranja nogu na Veliki četvrtak sudjelovala osoba (N. B.) s pravomoćnom sudskom presudom, čime su prekršene odredbe Zakona o udrugama i još nekoliko drugih zakona RH.

Nadalje, zamijećeno je da je u procesiji Velikoga petka učinjen još jedan propust. Naime, vođa garde (A. M.) nastupio je s dva mača, jednim u ruci, a drugim opasanim o bok, što predstavlja svojevrstan presedan i kršenje stoljetne tradicije.

I tu nevoljama nije bio kraj. Oko pola noći na Veliku subotu žudije su zakasnile na Gloriju. I kada su konačno stigle, želeći nadoknaditi izgubljeno vrijeme počele su žurno su padati, ne libeći se pritom guranja i podapinjanja nogu.

Kako doznajemo, ovakav opis događaja potvrdili su i neovisni promatrači. Naime, tijekom Velikoga trodnevlja u Metkoviću je boravila ekipa Hrvatskoga radija (moramo pohvaliti izvrstan prilog emitiran u emisiji „Sunčani sat“ u poslijepodnevnim satima na Veliki petak) koja je potvrdila navode iz anonimne predstavke.

Imajući u vidu te neobične događaje, Vijeće za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture RH donijelo je odluku da se godina 2016. u tradiciji metkovskih žudija proglasi nevažećom. Stoga će dogodine metkovske žudije, umjesto okrugle 160., ponovno slaviti „krnju“ 159. obljetnicu.

Iz žudija nisu službeno htjeli komentirati tu odluku Ministarstva, no neslužbeno smo doznali da će se žaliti te da za to imaju argumente.