vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Od 1. srpnja pješačke staze na mostu jednosmjerne

Metković, 1.4.2016. - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture naručilo je Studiju o intenzitetu i smjeru pješačkoga prometa Lučkim mostom u Metkoviću. Od danas naročite kamere na sredini mosta broje pješake koji se kreću dvjema pješačkim stazama.

Riječ je o siluetnim/IC kamerama koje danju bilježe samo siluetu pješaka, a u uvjetima smanjene vidljivosti i noću prelaze na infracrveni režim rada. Tako će građanima u potpunosti biti osigurana privatnost.

Ulaskom u EU 2013. Hrvatska je preuzela mnoge obveze, a jedna od je njih sigurno kretanje pješaka preko mostova. Da bi se izbjeglo mimoilaženje na uskim pješačkim stazama te možebitno sudaranje pješaka, što može imati i teže posljedice, pješačke će staze biti jednosmjerne. O tome koja će staza voditi u kojemu smjeru odlučit će rezultati mjerenja jer se ni na koji način ne želi umanjiti pravo građana da sami biraju koja im je pješačka staza pogodnija za koji smjer. Za snimanje pješačkoga prometa izabran je travanj kao prosječan mjesec u godini, tj. kada nije ni prevruće ni prehladno pa mnogi most prelaze pješice. Iz Ministarstva mole građane koji se preko mosta budu kretali u skupini da na sredini mosta malo uspore kako bi kamere mogle što preciznije obaviti svoj posao.

Budući da je Hrvatska pri pristupanju u EU za rješavanje takvih problema dobila odgodu na tri godine, sve treba biti gotovo do 1. srpnja ove godine. Za izradu Studije iz EU fondova je osigurano nepovratnih 230.000 €, a na javnom natječaju posao je dobila tvrtka AP Rilprimus d.o.o.

Ne tako važno, ali u sklopu istih regulativa, od 1. srpnja s mosta će radi sigurnosti pješaka biti zabranjen ribolov ribičkim štapovima, no bit će dopuštene tzv. tunje s najviše tri udice i olovom od najviše 20 grama. Nadalje, ako se odjednom ulove tri ribe jednu će trebati vratiti u Neretvu.