vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Učenici OŠ Stjepana Radića izradili reprezentativan 'Sierpinski tepih'

Metković, 4.4.2016. - Pod vodstvom učiteljice Marijane Curić učenici 4. C, 8. D i 8. E razreda OŠ Stjepana Radića sudjelovali su u Međunarodnom projektu Sierpinski Carpet pa smo gđu Curić zamolili da nam o tome kaže nešto više.

Riječ je o fraktalu koji je prvi opisao poljski matematičar Waclav Sierpinski. Počinje se s kvadratom (nulta iteracija) koji se dijeli na 9 manjih kvadrata, središnji kvadrat se oduzme i postupak se ponavlja na preostalih osam (druga iteracija). Svaka nova iteracija osam je puta veća od prethodne. Sierpinski Carpet nastaje nakon beskonačnog broja iteracija. Zadatak svih sudionika izrada je tzv. matematičkoga tepiha pomoću dvobojnih naljepnica kvadrata duljine stranice 2 cm i predložaka. Učiteljica je pohvalila svih šezdeset četvero učenika koji su na radionicama individualnim i timskim radom pokazali urednost, preciznost, kreativnost i izvrsnu suradnju.

Na internetskim stranicama toga projekta metkovski tepih uvršten je među najbolje matematičke tepihe, a voditeljica projekta Curić rad će predstaviti na Projektu Sedme iteracije koji će se održati u španjolskoj Almeriji. Duljina stranice toga Sierpinskog tepiha biti će 43 metra i 74 centimetra. Projekt partnerski potpomaže Zajednica škola u Europi eTwinning, u sklopu koje je naša škola već prije sudjelovala na drugim projektima. Curić je zahvalila kolegicama i učenicima Škole koji su se zaista potrudili da Projekt od ideje zaživi u stvarnosti. Također, uime škole i svoje osobno zahvalila je Gradu Metkoviću na sufinanciranju njezinoga odlaska u Almeriju, bez čije se potpore rad učenika i zaposlenika OŠ Stjepana Radića ne bi mogao predstaviti. Mi joj želimo sretan put, puno uspjeha te da se vrati sa pozitivnim iskustvima sa predstavljanja u Španjolskoj.