vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Orepić obećao neometan ulaz u Ulicu Marka Marulića osim u posebnim prilikama koje zahtijevaju pojačanu kontrolu

Metković, 8.4.2016. - Danas je u posjet Metkoviću stigao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kako bi s Gradskom upravom i stanovnicima Ulice Marka Marulića razgovarao o budućemu pograničnom režimu u toj ulici te ga pokušao učiniti što bezbolnijim za tamošnje stanovništvo, ali i za ostale građane koji u toj ulici imaju rodbinu i prijatelje ili tamo idu poslom.

Ministra je u Gradu primila gradonačelnica Katarina Ujdur sa zamjenikom Nikolom Grmojom, nakon čega su održali sastanak na kojemu su ministra dodatno informirali o spomenutoj problematici. Nakon sastanka zajedno su otišli na GP Metković – Gabela Polje gdje su ih dočekali građani s kojima je ministar Orepić obavio duži razgovor.

Stanovnici Ulice Marka Marulića i okolnih ulica s obiju strana granice ministra su upoznali sa svojim strahovanjima da će im budući pogranični režim zagorčati život, poglavito kada je riječ o rampama i videonadzoru, a u sezoni, kada se na tome privremeno proglašenome međunarodnom graničnom prijelazu stvaraju velike kolone, sprječavati da dođu do svojih domova.

Ministar Orepić je rekao kako moramo biti svjesni da uz tu ulicu teče državna granica, a samim time i granica EU te da ćemo svi donekle morati mijenjati svoje životne navike. Nadalje, rekao je da će rampe u normalnim uvjetima stalno biti otvorene, a zatvarat će se samo po procjeni da postoji određena ugroza. Tada će stanovnici ulice putem posebnih elektronskih kartica sami podizati rampu i tko ulaziti u ulicu. Isto tako, obećao je da ulica neće biti zatvorena prema Glibuši pa će građani u ulicu moći i iz toga smjera. Istaknuo je da je granična policija i do sada nastojala ne ometati život u toj ulici te da će tako biti i ubuduće.

Budući da spomenuti granični prijelaz privremeno ima status međunarodnoga, građane je zanimalo što će biti kada više ne bude tako, moguće od 1. lipnja. Naime, nekada su oni dosta jednostavno dolazili do malograničnih propusnica, što više nije tako pa će mnogi u tome slučaju u Metković morati zaobilazno preko Doljana. Orepić se složio da u suradnji s bh. stranom treba pojednostaviti proceduru dobivanja pograničnih propusnica te nastojati što više tranzitnoga prometa preusmjeravati na veliki GP Nova Sela – Bijača.

Na kraju je rekao da potpuno razumije problem i obećao da će učiniti sve što može da se novi pogranični režim što manje osjeti. Građani su rekli da mu vjeruju, ali da strah ipak ostaje jer se vlade i ministri mijenjaju te još jednom predložili korekciju granice kojom bi se problem u potpunosti riješio. Na to je zamjenik gradonačelnika Grmoja rekao da to nije u ingerenciji Ministarstva unutarnjih poslova i da bi takav prijedlog trebao ići na Vladu koja bi ga onda rješavala Federacijom BiH i da se radi o dugotrajnom procesu s neizvjesnom ishodom.