vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Dnevna doza fizike

Metković, 9.4.2016. - Mlade profesorice fizike u Gimnaziji Metković Angela Ćelić i Ana Dragović osmislile su sa svojim učenicima zanimljiv projekt pod nazivom Dnevna doza fizike koji je jučer u popodnevnim i večernjim satima u Gimnaziju privukao mnoštvo posjetitelja svih uzrasta.

Prvo su mali znanstvenici fiziku upoznavali u igri. Na više radionica spajali su strujne krugove, pravili vulkane od plastelina i zanimljive konstrukcije od špageta, izrađivali minijaturne lukove i strijele… Neke je oduševio mobitel kakav su nekadašnja djeca sama pravila. Nakon što je glumački trojac izveo misterbinovski skeč na temu polaganja ispita, uslijedilo je nekoliko predavanja o vremenu, munjama, fizičarima koji su promijenili svijet… Veliko su zanimanje izazvali razni pokusi. Hodalo se po „vodi“ i jajima, pravile rakete od balona i izvodilo mnoštvo trikova u čijoj je pozadini fizika.

Kraj je ostavljen za učenike osmih razreda kojima se Gimnazija predstavila kao njihova potencijalna buduća škola, s posebnim naglaskom na prirodoslovno-matematičku gimnaziju te fiziku. Poput već standardne Večeri matematike i Dnevna doza fizike iskorak je naprijed u promoviranju svoje škole i skidanju koprene smrtne ozbiljnost s tih dvaju ponajtežih, ali svakako i atraktivnih predmeta.