vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Ove sezone 44 uplovljavanja mini-kruzera

Metković, 11.4.2016. - U odnosu na prošlu, ove će sezone Neretvom u Metković turiste dovoziti pet mini-kruzera, koji će ukupno ostvariti 44 uplovljavanja ili 35 % više nego lani.

Sezona počinje u nedjelju, 1. svibnja kada nam stiže brod Thurgau Dalmatia koji će, uplovivši 25. put, sezonu i zatvoriti 16. listopada. Agencija ID Riva tours ove godine, osim s brodom Vilma, dolazi s još dvama svojim brodovima i to Orkan i Mystic (posljednji je dugačak 42 metra i elitni je brod njihove flote). To znači da je ID Riva tours vrlo dobro prihvatila našu destinaciju pa nakon četiri uplovljavanja preklani i šest lani ove godine planira 17 uplovljavanja. Inače, vlasnik broda Mystic je Arsen Ercegović, predsjednik Udruge malih brodara, koji se zalaže za očuvanje plovnosti Neretve jer im naša destinacija treba s obzirom na sve veći broj kruzera kojima postojeće luke postaju pretijesne, ali i s obzirom na unikatnu ponudu Metkovića i doline Neretve. Tu činjenicu svakako treba respektirati i s njom uskladiti projekt pregrade na Neretvi, ako se ikada bude gradila. Naime, prema posljednjoj verziji projekta uz pregradu bi bila brodska prevodnica kojom ne bi mogli prolaziti mini-kruzeri nego samo manja plovila.

Vjerujemo da su Grad Metković i TZ Grada Metkovića, ali i svi koji bi od porasta nautičkoga turizma mogli imati koristi, prepoznali taj potencijal te da će nam grad svaku novu sezonu dočekati još sređeniji. Što se tiče individualnih nautičara potreban je snažan marketing i reklamiranje u nautičkim magazinima, u gravitirajućim marinama, putem interneta i sl.