vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Osnovana Udruga liječenih alkoholičara i KLA 'Sidro'

Metković, 20.4.2016. - U prostorijama Gradske knjižnice Metković jučer je održana Osnivačka skupština Udruge i Kluba liječenih alkoholičara Sidro, u sklopu koje je organiziran i Okrugli stol na temu Alkoholizam i klubovi liječenih alkoholičara. Skupštini je nazočila i metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur.

Udruga je osnovana u svrhu prevencije i suzbijanja ovisnosti, ponajprije o alkoholu, te pojedinačnoga i obiteljskoga liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji u skladu s općim društvenim interesima. Djelatnosti Udruge ostvaruju se uz rad ili nadzor stručnoga djelatnika, a područje koje pokriva je Metkovića i susjedna mjesta u dolini Neretve.

Predsjednica Udruge je mag. soc. pol. Ivana Cindrić, a u Upravnom odboru su ravnatelj CZSS Metković Vatroslav Vugdelija, dr. med. Asja Palinić Cvitanović i dr. med. Danijela Dragobratović, dok je tajnica dr. med. Josipa Vekić. Na Osnivačkoj skupštini donesena je Odluka o osnivanju Kluba liječenih alkoholičara Sidro Metković.

Na Okruglome stolu na temu alkoholizma govorili su predsjednica Udruge Ivana Cindrić, dr. Asja Palinić Cvitanović i viša med. sestra Jelka Šegedin, koja preko tri desetljeća vodi KLA Dubrovnik, te Martina Njirić, defektologinja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Odjela za mentalno zdravlje. Riječ na Okruglome stolu dobili su i članovi KLA Dubrovnik Srećko i Marija. Oni su ispričali svoje životne priče vezane za alkoholizam, kojima su posebno dirnuli nazočne. Pokazalo se da je liječenje najuspješnije ako po izlasku iz ustanove ovisnik nastavi pohađati klub te da mu se u tome pridruže i članovi obitelji.

Na području Metkovića prije je postojao KLA Razvitak koji je bio jako uspješan u svome radu. O njemu su tijekom Okruglog stola nešto rekli Pavo Volarević i Frane Bubalo koji su nekada vodili taj klub.

Inicijatorica novoosnovane Udruge i Kluba Sidro je Metkovka Ivana Cindrić, inače zaposlena kao socijalna radnica u CZSS Split, koja iz osobnih razloga ponovno duže boravi u Metkoviću. Kako nam je rekla, ljubav prema radu s ovisnicima kod nje se razvila tijekom pripravničkoga staža uz njenu mentoricu Sanju Kuvačić, na čiji je nagovor u organizaciji Hrvatskoga saveza klubova liječenih alkoholičara završila Temeljni edukacijski tečaj o alkoholom uzrokovanim poremećajima. Po završetku edukacije počinje voditi KLA Lučac-Manuš u Splitu, koji je aktivno vodila od početka 2015. sve do nedavno. Budući da je bila upoznata s potrebom osnivanja kluba u našoj dolini, odlučila je slobodno vrijeme te stečeno iskustvo i znanje iskoristiti za pokretanje kluba liječenih alkoholičara u Metkoviću. U tome je dobila potporu Centra za socijalnu skrb Metković, naročito od ravnatelja ustanove Vatroslava Vugdelije koji je ideju podržao i pomogao u pokretanju, kao i od doktorice Asje Palinić Cvitanović koja ima iskustvo u radu s ovisnicima na području Metkovića. Cindrić kao inicijatore ističe još Josipu Vekić i Danijelu Dragobratović, mlade liječnice iz našega grada.

Građani za detaljnije informacije o radu Udruge i Kluba mogu nazvati na 095 543 7746 ili se javiti putem e-pošte kla.sidro@gmail.com.
J. Vučković