vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Družite se na X. Noći Neretvana u Zagrebu

Metković, 20.4.2016. - Predsjednik Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu Luka Vlahović uputio je poziv na druženje na jubilarnoj, X. Noći Neretvana koja će se 30. travnja održati u Kristalnoj dvorani hotela The Westin u Zagrebu.

 

Dragi Neretvani i prijatelji Neretve,

 

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu ove godine obilježava desetu obljetnicu djelovanja. Vrhunac je obilježavanja te obljetnice, koja je počela 26. studenoga 2015. predstavljanjem svih zbornika koji sadržavaju pridjev neretvanski te se nastavila proslavom 10. obljetnice osnutka Društva u prostorijama na Jarunu13. veljače 2016., održavanje 10. Noći Neretvana, tradicionalne manifestacije koja ponajprije kulturno-zabavnim programom te gastronomskom ponudom i opuštenim druženjem predstavlja Neretvane i Neretvu Zagrebu, ali i služi za održavanje veza sa zavičajem. I ove se godine Noć Neretvana održava u hotelu The Westin, ovaj put u subotu 30. travnja.

Sudionicima 10. Noći Neretvana predstavit ćemo novoizišli osmi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. U osam smo brojeva zbornika na nešto manje od 3000 stranica otvorili teme o kojima se nije htjelo ili nije smjelo govoriti i pisati te smo nastojali ponuditi i nove obzore. Poseban je cilj Društva pružanje svekolike pomoći za gospodarski, društveni, kulturni, umjetnički, znanstveni i turistički boljitak Neretve. U ostvarenju toga cilja Društvo aktivno surađuje s gradovima i općinama u dolini Neretve, Dubrovačko-neretvanskom županijom te mnogobrojnim neretvanskim udrugama. Socijalna osjetljivost Društva bila je najizraženija kad je koncem 2010. prikupljeno 75 000 kuna pomoći za stradalnike u poplavi koja je pogodila Neretvu, a briga za mlade ogleda se u davanju prostora i pomoći u djelovanju Udruzi studenata doline Neretve u Zagrebu.

U prošloj smo godini sudjelovali u obilježavanju 65. obljetnice folklora u Metkoviću, 20. obljetnice smrti neopravdano zapostavljenoga hrvatskog književnika Vladimira Pavlovića, popratili izložbu Jasne Dragun i predstavljanje knjigâ Enerike Bijač, održali četvrtu Neretvansku siestu, prvi put u Neretvi (u Kleku) te sudjelovali u manifestaciji Dani Neretvanske kneževine zdušno podupirući proširenje turističke ponude. Naši istaknuti znanstvenici i kulturnjaci ove godine uređuju monografiju posvećenu tristotoj obljetnici opuzenske župe te su uključeni u organizaciju proslave četiristote obljetnice obnove crkve svetoga Ivana na Vidonjama.Da bismo i nakon slavljeničke desete godine djelovanje ostvarili svoje ciljeve, očekujemo i Vašu pomoć, prvo tijekom fešte 30. travnja, a potom i u daljnjemu radu.

 

Pridružite nam se!

 

Ulaznice za desetu Noć Neretvana mogu se nabaviti u prostoru Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, Prosenikova 11, od 26. do 29. travnja 2016., od 18 do 20 sati. Dodatne obavijesti možete dobiti na telefon 098 218 394 ili na info@drustvo-neretvana.hr.