vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Hrvatski prirodoslovni muzej gostuje u Prirodoslovnome muzeju Metković

Metković, 21.4.2016. - Buđenje proljeća na rubu močvare – priča o leptirima gostujuća je izložba Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja koja će od 22. travnja do 22. listopada 2016. biti postavljena u Prirodoslovnome muzeju Metković, a njezino otvorenje bit će u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja u 19 sati.

Leptiri, a osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi. Promjene u okolišu imaju za posljedicu pad brojnosti leptira i drugih biljnih i životinjskih skupina, a zbog njihove ljepote i karizme za razliku od većine drugih skupina pad brojnosti danjih leptira i njihov nestanak s nekog područja čini gubitak biološke raznolikosti vidljiv svima.

Znanstvenici ih koriste kao objekte za dokazivanje različitih promjena u okolišu jer su dobri pokazatelji promjena koje se događaju u ekosustavu u kojem žive. Da bi zaustavili zabrinjavajući pad brojnosti danjih leptira, a kroz njih i drugih životinja Europe, mnoge zemlje predlažu mjere zaštite vrsta koje uključuju i brojne akcije edukacije stanovništva o važnosti očuvanja leptira, a time i ostale biološke raznolikosti.

Izložbu će činiti kombinacija prepariranih leptira, fotografija, crteža te e-knjiga. Izložba je znanstveno – popularnog karaktera, dostupna svim uzrastima, od predškolskih grupa do odraslih posjetitelja.

Autorice izložbe su dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci.