vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Je li moglo drukčije?

Metković, 23.4.2016. - Upravo sam objavio krasnu vijest o našim učenicima koji su jučer pod vodstvom svojih nastavnika obilježili Dan planeta Zemlje. Kao da su ih čuli i oni u New Yorku. Koju minutu kasnije e-poštom mi je stigla jedna fotografija vezana uz današnji dan – Svetoga Juru.

Prije dvadeset godina srušena je zgrada stare pošte (na fotografiji u izgradnji) koja je predstavljala arhitekturu svoga vremena, isto kao što je to Željeznički kolodvor, Vaga ili Freundereichov Dom kulture. U Metkoviću imamo još dvije zgrade slična značaja – kuću Popovac u Hebrangovoj i kuću Nikolac, danas Bajo u Zvonimirovoj.

Ta je današnja Zvonimirova (nekadašnja Reichstrasse) jedina ulica u kojoj su se (igrom slučaja, mada ne potpuno) uspjeli očuvati prekrasni parkovi. Sva tri ispred triju škola. Imamo isto takav prekrasan vrt i ispred OŠ don Mihovila Pavlinovića na desnoj strani grada.

Nevjerojatno je da je netko pametan početkom pedesetih odlučio novu školsku zgradu tadašnje OŠ Metković pomaknuti od ulice kako bi se ispred nje zasadio veliki vrt. Kada se pravila nova Gimnazija, a kasnije i Srednja škola primijenjeno je isto pravilo. Stoga danas imamo tri školska vrta u nizu, koja uz Gradski park svjedoče da smo grad.

Nažalost, prekrasan park i cvjetnjak u dvorištu stare Vage pokleknuo je pod udarcima privatnih interesa. Ostao je samo reliquiae reliquiarum ispred zgrade Gradske knjižnice i Prirodoslovnoga muzeja.
Ivica Puljan