vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Dragobratovićeva 'Neretva' u GKS-u

Metković, 23.4.2016. - Slivanjsko-opuzenski slikar Ante Dragobratović u četvrtak je u Galeriji GKS-a Metković izložio pedesetak ulja na platnu i akrilika iz svoga ciklusa Moja Neretva.

Dragobratović se u neretvanskom slikarstvu javlja prije gotovo pola stoljeća i najčešći su mu motivi iz prostora koji ga okružuje, počevši od rodne Rabe, preko Opuzena u kojemu živi pa do svih onih čudesnih mjesta kojima obiluje dolina Neretve i okolni brdski kraj. Dovoljno se popeti na brdo Šibenik ponad Dragobratovićeva rodnog sela da bi se s jednoga mjesta doživjela sva raskoš prirode. S jedne je strane toga brda more, Pelješac, otoci, a s druge zelena dolina kojim vijugaju dvije Neretve. Prostor je to u kojemu susreću čempresi i masline, jedna do druge privezane stoje lađa, trupa i morska barka… Sve to u slikaru Dragobratoviću pobuđuje nemir koji smiruje nanosima boje na platno.

Na otvaranju izložbe posjetitelje je pozdravio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, a potom je inicijatorica izložbe Dubravka Šešelj pozvala Suzanu Mušan da pročita njezin osvrt na Dragobratovićev rad. Na kraju se okupljenima obratio sam autor, rekavši kako mu je drago da nakon gotovo 20 godina ponovno ima samostalnu izložbu u metkovskom GKS-u.