vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Bake i djedovi u današnjoj obitelji

Metković, 28.4.2016. - U sklopu organiziranih dnevnih aktivnosti u Udruzi Otac Ante Gabrić održano je predavanje Uloga bake i djeda u današnjoj obitelji. Družeći se s korisnicima, magistra socijalnoga rada Vilma Martić i magistra socijalne politike Jurjana Jelčić iz Centra za socijalnu skrb Metković, na vrlo su zanimljiv način podsjetile korisnike na važnost uloge baka i djedova u životima njihovih unuka.

Bogato životno iskustvo baka i djedova od neprocjenjive je važnosti za obitelj, ali i za cijelo današnje društvo. Njihova mudrost i poznavanje pravih životnih vrijednosti pomaže im da na drugi način sagledavaju životne probleme i postave životne prioritete. Bake i djedovi ne nose teret svakodnevnih obveza oko djece koji nose roditelji pa ih djeca bolje prihvaćaju i mogu si priuštiti da u tom odnosu budu opušteni i neopterećeni. Kratko rečeno – bake i djedovi ne žure na posao.

Brojna istraživanja pokazala su pozitivne strane redovitih susreta i druženja baka i djedova s njihovim unucima. Također, korisnici Udruge upoznati su i s pravnim okvirom u slučajevima kada ne mogu ostvariti te susrete i druženja. Korisnici su aktivno sudjelovali u predavanju iznoseći svoja životna iskustva i prisjećajući se vlastitoga djetinjstva i njihovih baka i djedova, ali i vrlo emotivno pričajući o odnosu s unucima.

Na predavanju je naglašena važnost djedova i baka, ali i svih starijih osoba, kako u obitelji, tako i u društvu. Koliko samo životnoga iskustva i mudrosti nam mogu prenijeti?!

I na kraju – jeste li znali da se 12. rujna obilježava kao Dan baka i djedova?