vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Pavić i Plazibat zaključili ciklus koncerata HGSM-a

Metković, 28.4.2016. - U ciklusu koncerata Hrvatske glazbene scene mladih, što je godinama vodi prof. Jakša Zlatar, večeras su u Galeriji GKS-a nastupili klarinetist Boris Plazibat i pijanistica Gordana Pavić.

Dvoje glazbenika i glazbenih pedagoga iz Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku najavio je ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, rekavši da je njihov koncert posljednji ovosezonski iz ciklusa HGSM-a.

Koncert je otvorila Gordana Pavić s trima kompozicijama francuskoga skladatelja Erika Satiea koje je on nazvao Gnossiene 1, 2, 3, izmislivši pri tome dotada nepoznatu riječ. Prvu su zasigurno prepoznali filmofili jer je zbog svoje melankoličnosti često korištena u filmovima.

Nakon Satiea dvoje je glazbenika izvodilo djela Clarissea, Bozzae, Naulaisa, Coquarda i Rabauda, među koja je u pravilnim razmacima Gordana Pavić svirala Debussyja.

Velik pljesak na kraju doveo je do dodatka, a dvoje je profesora za nj izabralo Duijckovu Ariju za Petra, neizostavnu u nastavi klarineta.

Rođenjem Zadranka, Gordana Pavić diplomirala je u klasi prof. Jakše Zlatara na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je kod istoga profesora završila i postdiplomski studij. Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada, a od 1999. živi u Šibeniku u kojemu u Glazbenoj školi Ivana Lukačića radi kao profesorica glasovira.

Boris Plazibat je diplomirao klarinet u klasi mr. Ivana Borčića na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a nakon toga se usavršavao na više glazbenih seminara. Bavi se i džezom, vodi Puhački orkestar Primošten, a zaposlen je kao nastavnik klarineta i saksofona u Glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku.