vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Naši na proslavi 25. obljetnice Četvrte

Metković, 29.4.2016. - Jučer je u Splitu obilježena jubilarna 25. obljetnica osnutka IV. gardijske brigade, legendarne postrojbe iz Domovinskoga rata kroz koju je prošlo više od 7000 pripadnika, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1600 ih je ranjeno.

U nekadašnjoj vojarni Sveti Križ na Dračevcu u spomen-kapelici u kojoj se nalaze imena i slike poginulih pripadnika Četvrte, vijence su položila brojna državna i vojna izaslanstva, izaslanstva gradova i županije te braniteljskih udruga. Svetu misu za poginule, nestale i umrle pripadnike IV. gardijske predvodio je don Anđelko Dukić.

Bila je to prigoda da se okupe brojni bivši pripadnici postrojbe među kojima su i veterani iz Metkovića te Povijesna postrojba Domagojevi strijelci iz Vida. Kao središnji događaj proslave, u Meštrovićevim Crkvinama - Kaštilcu na Mejama održana je svečana akademija s bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Tijekom jutra na splitskoj je rivi u sklopu obilježavanja obljetnice otvoren Sajam braniteljskih zadruga te su položeni vijenci na spomen-ploči na mjestu osnutka četvrte u Vili Dalmacija.
B. Markota