vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

'Ritina škola' prvo napunila gledalište metkovskoga kazališta, a potom ga oduševila

Metković, 30.4.2016. - Jedna od najizvođenijih suvremenih kazališnih komedija Ritina škola engleskoga dramaturga Willyja Russella, u produkciji Kazališta Planet Art, sinoć je publikom gotovo potpuno ispunila gledalište metkovskoga kazališta i na kraju doživjela, slobodno možemo reći, ovacije.

Inteligentan Russellov komad Educating Rita isto je tako inteligentno na hrvatski preveo i za hrvatske potrebe adaptirao te režirao i scenografiju osmislio Marko Torjanac, učinivši ga tako domaćim, što je publika itekako prepoznala. Činilo se da je u predstavi posebno uživalo osamdesetak gimnazijalaca kojima je GKS omogućio kupnju ulaznica po pristupačnim cijenama. Naime, tematika im je vrlo bliska i sigurno su im su neke scene činile kao prepisane s njihove nastave književnosti kada bi se obrađivao Krleža ili Ibsen.

Rita (Nataša Janjić) i profesor književnosti Pravdan (Marko Torjanac) zapravo su dva paralelna svemira koja se slučajno susreću jer je frizerka Rita odlučila upisati tečaj književnosti, osjećajući da joj nešto nedostaje i misleći da će se tako pomaknuti na općeprihvaćenoj društvenoj ljestvici. S druge je strane profesor koji ima sve, i znanje i ugled i novac, ali i rezigniranost koju liječi alkoholom.

Zapravo se već samim slobodnim prijevodom komada Torjanac zapitao tko tu koga što uči. Izvorno Educating Rita trebalo bi značiti Učeći/obrazujući Ritu, s jasnim smjerom protoka znanja. No, Torjanac se s time poigrava i to prevodi kao Ritina škola pa taj protok postaje dvosmjeran. Zaista, neobrazovana, ali inteligentna i brbljava Rita, kojoj je sigurno „ono nešto“ dodala i Nataša Janjić, otvara profesoru neke nove poglede na književnost koju cijeli život predaje studentima, ali i na društvo uopće.

Predstavu svakako preporučujemo autorima novoga kurikula.