vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Bjelovarci prvi, Kominjani i Stablinari nisu preuzeli odličja

Metković, 14.8.2016. - Na startu XIX. Maratona lađa na Neretvi pojavile su se 34 posade, od kojih je jedna veslala izvan konkurencije. Njih je došlo ispratiti mnoštvo gledatelja s obale i turističkih brodova te mnogi dužnosnici u Vladi RH, istaknuti članovi političkih stranaka i mnogi poznati iz javnoga života.

Postrojene lađare na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću pozdravili su predsjednik Vlade Tihomir Orešković, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar Vlaho Orepić, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnica Katarina Ujdur. Uime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović lađare je pozdravio njezin izaslanik Mate Granić.

Nakon himne, kuburaši su plotunom označili start utrke. Krenulo se, kao i uvijek, žestoko pa su se već nakon nekoliko stotina metara izdvojili najbrži. Na čelu su bili lađari kominskoga Gusara, pratili su ih Stablinari, a onda poravnati bjelovarski Argonauti, Gospa Karmelska i druga posada Gusara. Za njima su bili Crni put i Peračko Blato. Slijedi skupina u kojoj je Jerkovac pa još jedna u kojoj je su lađari Svetoga Ilije, koji su zaostali zbog nalijevanja vode u lađu.

Kako je utrka odmicala, formirala se vodeća trojka Gusari-Stablina-Argonauti, a iza Krvavaca Crni put kreće u sustizanje vodećih, što mu pred Opuzenom i uspijeva te prelazi u kratkotrajno vodstvo. No, to ih je toliko iscrpilo da su vrlo brzo zaostali za vodećima.

Kroz Komin vodeći trojac prolazi u neizmijenjenu poretku pa se tako ulazi u kanal prema Crnoj rijeci, na čijem u je ušću u Pločanski zaljev uslijedila drama. Ispod mostića skupa uplovljavaju Kominjani i Stablinari. Bjevoraci s treće pozicije snažno grabe naprijed i vrlo brzo izbijaju na prvu poziciju. Nešto se vodećem dvojcu dogodilo jer na trenutak gubi ritam, što je Bjelovarcima bilo dovoljno da još povećaju prednost i sigurno do cilja stignu prvi.

SU Argonauti trebalo je 2:20:32 do cilja. Devet sekunda za njima zajedno stižu Gusari Komin i Stablina, no poredak drugoga i trećega mjesta nije odlučen. Nešto više od dvije minute za prvima stižu Gospa Karmelska iz Krvavaca, Sveti Ilija Metković i Crni put. Slijede Peračko Blato, Škrapa Momići, druga posada Gusara Komin i kao deseti Jerkovc.

Nezadovoljni odlukom sudaca lađari Gusara i Stabline nisu htjeli preuzeti odličja i male štitove pa se prišlo proglašenju pobjednika. Bjelovarcima je medalje podijelio Mate Granić, mali Domagojev štit u trajno vlasništvo pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić, a prijelazni Veliki štit kneza Domagoja župan Nikola Dobroslavić.

Tako su bjelovarski lađari nakon deset sudjelovanja na Maratonu postali prvacima te prva posada izvan doline Neretve koja je ponijela Veliki štit kneza Domagoja, rad akad. kipara Nikole Vučkovića iz Metkovića. Sada im još samo preostaje organizirati Noć prvaka.