vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Metković, 23.8.2016. - U Hrvatskoj se danas obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima pa su tim povodom pred trima spomen-obilježjima u Metkoviću položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Obilježavanje sjećanja na žrtve započelo je na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka pred spomen-pločom Metkovcima i drugim hrvatskim domoljubima koje su komunističke vlasti na tome mjestu strijeljale u studenome 1944. godine. Župnik Župe sv. Ilije u Metkoviću fra Ante Bilokapić izmolio je odriješene za duše strijeljanih. U pratnji gradonačelnice Katarine Ujdur vijenac je pred spomen-obilježje položio Ivo Jadreško, a potom su to učinili predstavnici političkih stranaka i udruga te rodbina strijeljanih. Na Velikoj rivi vijenci su položeni pred Spomenikom metkovskim braniteljima poginulim u Domovinskome ratu, a u Gradskome parku pred Spomenikom žrtvama fašističkoga terora.

Predstavnici GO SDP-a Metković Krešimir Kuran, Rade Nikoletić i Ivica Rajić jučer su u znak sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima položili cvijeće i zapalili svijeće pred Središnjim križem na Gradskom groblju sv. Ivana.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza, na nadnevak kada je 1939. između njemačkih nacista i sovjetskih komunista potpisan pakt o nenapadanju, iza čega je stajao tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi.
J. Vučković