vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Knjiga Mate Košćine predstavljena u Metkoviću

Metković, 23.8.2016. - Sinoć je u galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković predstavljena knjiga Mate Košćine u kojoj se nalazi nekoliko pripovijedaka okupljenih pod naslovom Sour' Maria Immacolata te rasprava na temu Narodni preporod u Dalmaciji. Knjigu su predstavili Nataša Tolj, voditeljica Narodne knjižnice Orebić, u čijem je nakladništvu knjiga tiskana, akademik Igor Fisković, prim. dr. Bartul Matijaca i prof. Leona Baumann.

Nataša Tolj ukratko je pročitala najvažnije crtice iz predgovora knjige koje se tiču važnijih trenutaka u piščevu životu, njegovu mladost i odrastanje, trogodišnji boravak u sjemeništu, boemski studentski život… Tolj je istaknula da je Mato Košćina 1912. godine u Beču doktorirao pravo, potom došao na službu u Konjic, a poslije Prvoga svjetskog rata dobio je odvjetničku službu u Metkoviću. Od 1932. pa sve do 1936. godine Košćina je obnašao dužnost gradonačelnika Metkovića. U vrijeme njegova načelnikovanja osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Metković.

Akademik Fisković osvrnuo se na veze Pelješca i Metkovića, koje su u to vrijeme bile intenzivne, dok je prof. Baumann govorila o vremenu pred I. svj. rat i okolnostima u kojima je dio mladih dalmatinskih intelektualaca prihvatio ideju ujedinjenja Hrvata i Srba u zajedničku državu.

Bartul Matijaca, autor predgovora u knjizi, predstavio je piščev politički angažman. On se ogledao pokretu za ujedinjenje svih južnih Slavena, a iznenada je prekinut godine 1911. O tome je on u knjizi dao svoje obrazloženje. Jedna od pripovijedaka u knjizi je Autobiografija nepoznatog patriote, koju je Matijaca svima preporučio za čitanje, a naročito političarima.

Uz zainteresirane građane na predstavljanju knjige nazočili su gradonačelnica Katarina Ujdur, ravnatelj Ustanove za sport i kulturu grada Metkovića Milan Kapović te klapa učiteljica OŠ Stjepan Radić Žveljarin, koja je za tu prigodu otpjevala dvije pjesme. Među posjetiteljima je bila i Košćinina unuka gđa Stanka Gabrić, koja je predstavljanje knjige dopunila nekim detaljima iz njegova života u Metkoviću.
F. Bokan, I. Puljan