vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Neretvanski desant na Bjelovar: Preko tri stotine lađara uveličalo bjelovarsku 'Noć prvaka'

Metković, 3.10.2016. - Na poziv Udruge veterana IV. gardijske brigade DNŽ zaputili smo se prošle subote s njima u Bjelovar na tradicionalnu Noć prvaka, koju svake godine nakon Maratona lađa organizira pobjednik, a to je ovaj put bila bjelovarska ekipa Argonauti.

Na putu prema Bjelovaru često smo se na odmorištima susretali s mnogim lađarskim udrugama iz doline Neretve koje su krenule na feštu. U sedam autobusa putovalo je tristotinjak Neretvana, a neki su još putovali osobnim automobilima. Dio nas smjestio se u Đačkome domu Srednje škole Bjelovar, a ostatak u vojarni. Nakon smještaja odvezli smo se u selo Gudovac, poznato po velikom Bjelovarskom poljoprivrednom sajmu. Pomalo su pristizale i druge ekipe izvan doline Neretve, poput Salašara somborskih. Nakon što smo se okrijepili paprikašem od divljači, započeo je program proslave na kojem su bili izaslanik predsjednice RH Mate Granić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, župan Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Bjelovara Lidija Novosel, bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić, u čije su vrijeme Bjelovarčani prvi put nastupili na Maratonu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur.

Kada je predsjednik Udruge Agronauti Tomislav Smrček Čonč na pozornicu počeo pozivati bjelovarske lađare prolomio se velik pljesak. Posebno je zahvalio treneru Nikici Ljubeku, koji je ekipu pripremio za prvo mjesto, te njihovu majstoru stolaru Darku Frelihu koji im je načinio neretvansku lađu, a koliko smo razumjeli u izradi su još dvije. Smrček je iskoristio prigodu pa je predstavniku Gusara Komin darovao srebreno veslo, dok je takvo veslo uime lađara Stabline preuzeo predsjednik udruge lađara Neretve Dalibor Obradović. Obećao i sljedeće godine borbu za prvo mjesto – Ali tada će noć prvaka biti u dolini Neretve – rekao je. Okupljene su pozdravili zamjenica Novosel, predsjednik UL Neretve Obradović, župan Bajs, gradonačelnik Zagreba Bandić i izaslanik predsjednice Granić. Zanimljivo je da su Agronauti primljeni u Zagorsku mornaricu (društvo Zagoraca vlasnika jedrilica) kao 27. posada pod imenom Čučeki mali.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su: Vokalni ansambl PU bjelovarsko bilogorske Sveti Matej, Klapa Bjelovar, Ženska klapa Stentoria iz Daruvara, koja opravdava svoje ime i u kojoj nastupa naša bivša sugrađanka Antonia Tonća Varat (Ilić) te naši izvrsni Crkveni pučki pivači Župe Presvetog Trojstva Rogotin.

Poslije zajedničke večere, tijekom koje su mladi neretvanski lađari priredili mali šou, fešta je nastavljena u velikome hangaru, gdje su publiku zabavljali bjelovarski Flash Back, đurđevački Tamburaški sastav Dangube te na kraju Marijan Ban i Diktatori, koji su stvorili sjajnu atmosferu.