vijesti www.metkovic.hr

 Lijepo naše - smeće

Metković, 15.6.2007. -   Nedavno smo pisali o odluci Poglavarstvo grada Metkovića o raskidu Ugovora o deponiranju komunalnog otpada na odlagalištu na Repu sa korisnicima iz drugih jedinica lokalne samouprave. To se odnosi na grad Opuzen te općine Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje. Razlog je prekomjeran rast količine smeća čega se dnevno na odlagalište istrese oko 100 metara prostornih pa je procjena da odlagalište godišnje primi oko 30.000 kubika smeća. Površinom od četiri hektara odlagalište je premalo i za koju godinu niti grad Metković neće imati gdje sa smećem nastavi li se sadašnjim tempom.
  Nezgodna situacija u kojoj su se našle spomenute lokalne samouprave bila je povod jučerašnjeg sastanka na kojem su se našli dožupan Ivo Karamatić, metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević i načelnik općina Zažablje Milenko Glavinić.

  U uvodnom izlaganju Gabrić je rekao kako unaprijed zna da neće promijeniti odluku jer je situacija na Dubravici alarmantna, a kako državne institucije odugovlače sa dodjelom zemljišta na kojem je odlagalište gradu Metkoviću ne može se obaviti niti sanacija odlagališta. Poglavarstvo je bilo prisiljeno donijeti Odluku o raskidu Ugovora jer zbog propala projekta o središnjem županijskom odlagalištu Metković mora misliti kamo će sa svojim smećem. Isto tako je rekao kako neretvanske općine i gradovi, osim Metkovića i Ploča uopće nemaju u svojim prostornim planovima predviđene lokacije za odlagališta jer „smeće nitko ne želi pred svojim vratima“.

  Dožupan Karamatić rekao je kako on ne želi niti može arbitrirati ili natjerati Metković da i dalje prima otpad iz drugih mjesta te predložio zajednički odlazak u Zagreb kako bi se od mjerodavnih institucija tražila hitna dodjela 40.000 m četvornih zemljišta gradu Metkoviću. Samo tako se može dobiti građevinska dozvola i krenuti u sanaciju. Sredstva u županiji su osigurana (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) ali ako se ne iskoriste bit će preusmjerena na druge projekte.

  Gradonačelnik Opuzena i načelnici općina kazali su da oni nemaju rješenja i prihvatili poziv u Zagreb.

  Gabrić je rekao da on nema zašto ići u Zagreb jer da se htjelo nešto napraviti to bi davno bilo učinjeno. Blokirajući projekte u Metkoviću državne institucije kažnjavaju sve stanovnike doline.

  Je li u međuvremenu pristao na odlazak znat ćemo ovih dana.

  Po završetku sastanka gradonačelnik Gabrić i dožupan Karamatić uputili su se zajedno sa novinarima na Dubravicu kako bi se još jednom uvjerili u neodgodivost rješavanja problema.

Jambo i Karamtić pred hrpom smeća


Rep

  Rep je brdašce pred kapelicom Sv. Ante na Dubravici sa čijeg se vrha (63 m) pruža prekrasan pogled na Metković i dolinu Neretve sve do Ušća. Kanite li tamo krenite isključivo kad je bura. Prvi razlog je dobra vidljivost, a drugi – smrad gomila smeća.

Kliknite za uvećanje donjih fotografija. Klikom na zelenu traku možete ih pomicati lijevo-desno.

Galebovi ovoj panoramskoj fotografiji daju mediteranski ugođaj...

... no oni su poletjeli sa smetlišta što se iza Vaših leđa prostire u svojoj punoj dužini...

... i širini

  Da je stanje postalo neodrživo (pri)znaju svi. Ponajviše stanovnici Dubravice, ali i svih mjesta u dolini, naročito za ljetnih vrućina kada uslijed raznih kemijskih reakcija dolazi do samozapaljenja, nakon čega dolinu danima ispunjava smrdljiv dim. Samo je stvar vjetra kamo će ga usmjeriti.
 

Kronoligija papirologije

  Kolovoz 1998. - Dubrovačko-neretvanska županija naručuje od firme IPZ Uniprojekt MCF „Prethodnu studiju utjecaja na okoliš odlagališta otpada s izborom lokacije i prijedlogom strategije gospodarenja otpadom za cijelu Županiju“. U izradi i pripremi sudjeluju grad Metković i općina Zažablje s prijedlozima mogućih lokacija. Svrha projekta bila je izgradnja središnjeg odlagališta za cijelu županiju, pronalaženje privremenih rješenja do toga trenutka te sanacija i zatvaranje odlagališta na Dubravici.

  Listopad 2001. - Po narudžbi grada Metkovića ista firma izrađuje „Idejno rješenje sanacije odlagališta Dubravica“ i „Plan zatvaranja odlagališta otpada Dubravica“. Grad Metković snosi sve troškove.

  Srpanj 2003. – S tvrtkom IPZ gradonačelnik Metkovića potpisuje ugovor o izradi „Studije o utjecaju na okoliš odlagališta komunalnog otpada Dubravica do zatvaranja“ i „Novelirano idejno rješenje odlagališta otpada Dubravica“.

  Srpanj 2004. – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donosi Rješenje o prihvaćanju studije utjecaja na okoliš za odlagalište na Dubravici.

  14. listopada 2004. – Grad se obraća Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekta.

  28. listopada 2004. - Dobivena lokacijska dozvola za zahvat „Sanacija odlagališta otpada Dubravica“ na česticama 11971 i 11974 KO Metković. Izrađuje se parcelacijski elaborat i traži izvlaštenje zemljišta (zemljište na kojem je odlagalište je u državnom vlasništvu). Radi se o novoj lokacijskoj dozvoli jer je Projektom sanacije predviđena veća površina od postojeće pa stara lokacijska dozvola nije vrijedila.

  19. siječnja 2005. - Grad Metković sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisuje „Ugovor o korištenju sredstava fonda u sufinanciranju programa sanacije odlagališta komunalnog otpada Dubravica“. U međuvremenu se Fondu i Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom šalje više požurnica kako bi se zemljište prepisalo Gradu (ili prodalo) te temeljem toga dobila građevinska dozvola.

Glavni projekt  Studeni 2006. – Završen Glavni projekt sanacije odlagališta sa svim suglasnostima. Kako Grad još uvijek nije vlasnik zemljišta ne može se krenuti u projekt pa u pitanje dolaze sredstva Fonda koja će biti preusmjerena u druge svrhe (oko 800.000 kn).

  Početak 2007. Središnji ured za upravljanje državnom imovinom predmet šalje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

  Sredina 2007. – Hitro.hr – nakon više od dvije godine još nema odgovora na zahtjev za izvlaštenje. I čudimo se što nam europska administracije nikako ne želi reći datum ulaska u EU.

 

Propao projekt županijskog odlagališta

  Mikrolokacija Badovinje rupe-Kumarni dol u općini Dubrovačko primorje bila je izabrana za središnje odlagalište otpada naše županije, no posljednja hidrogeološka istraživanja pokazala su da je ta odluka bila loša jer je na tom mjestu nemoguće graditi odlagalište, a da se ne utječe na podzemne vodotokove. Dakle, nakon svih studija i potrošena novca i vremena, sve je vraćeno na početnu točku.

 

Sveti Ante na Repu

 

Požar na odlagalištu 7. veljače 2006.

 

Što možemo sami učiniti?

 

Isprintaj vijest