-504

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

intervju

DIJELE SE KOMPOSTERI, OBNAVLJAJU MRTVAČNICE U METKOVIĆU I VIDU, STIŽU ČIPIRANE POSUDE ZA OTPAD

Metković, 3. listopada 2015.

Povodom nove pošiljke kompostera koje Čistoća Metković d.o.o besplatno dijeli svojim građanima, ali i drugih aktivnosti koje to gradsko poduzeće provodi na terenu, odlučili smo se na razgovor s direktorom Čistoće Tomislavom Jakićem. Evo što nam je on rekao o komposterima, radovima na grobljima u Metkoviću i u Vidu te još nekim novostima.

Već smo pisali o nabavi i podjeli kompostera građanima. U kojoj fazi je podjela i što joj je svrha?

– Nabavili smo 150 novih kompostera zapremine od 350 litara, ukupne vrijednosti 39 tisuća kuna, od čega 40 % financira Ministarstvo zaštite okoliša. To je samo nastavak priče od prošle godine kada smo nabavili 100 kompostera, a sve sa svrhom smanjenja količine biorazgradivoga otpada na odlagalištu.

U ovih tjedan dana podijelili smo 75 kompostera, što je polovina nabavljene količine i predviđamo da ćemo idućih desetak dana podijeliti ostatak. Time bismo imali 5 % ukupnih korisnika na području Grada kojima smo osigurali zbrinjavanje biorazgradivoga otpada. To u konačnici znači smanjenje takvoga otpada na odlagalištu za nekih 75 do 100 tona na razini jedne godine, tj. 1 % do 1,5 % manje otpada na odlagalištu. Cijeli taj proces znači i  nastavak uspostavljanja sustava održiva gospodarenja otpadom, što nam je i zakonska obveza kako bismo našim korisnicima omogućili primjeren način zbrinjavanja otpada.

Posljednjih se dana obnavljala i Gradska mrtvačnica. Što je obuhvaćeno obnovom?

– Zbog dugogodišnjega neulaganja u Gradsku mrtvačnicu u Metkoviću odlučili smo se na njezinu obnovu jer je napravljena osamdesetih godina i zaista je vapila za sanacijom. Troškove sanacije pokriva Čistoća, od čega je 35.000 kuna utrošeno na obnovu fasade, kulir, ličenje unutarnjih zidova, novu rasvjetu, zahode, vrata i prozore. Nadam se da ćemo s vremenom uspjeti i popločati beton koji okružuje taj objekt.

Uz djelatnike Čistoće u radovima su sudjelovali  i zaposlenici na javnim radovima koji su dali izniman doprinos i pokazali želju da se ta priča uspješno završi. Sada ponovno imamo mrtvačnicu kojom se možemo ponositi. 

Paralelno s radovima na groblju u Metkoviću, obnavljala se i mrtvačnica u Vidu. Što se tamo radi?

– U Vidu  saniramo krovište, kako bismo spriječili daljnje urušavanje toga objekta koji smo preuzeli na upravljanje. Moram napomenuti da ta mrtvačnica nije bila u potpunosti završena u trenutku kada smo je preuzeli. Investicija vrijedi 45.000 kuna, a radove financirane sredstvima Čitoće izvodi domaća tvrtka. Postavljene su i klupe ispred mrtvačnice, a obnovit će se i njezina unutrašnjost tako što ćemo ličiti zidove.

Koje su još Čistoćine tekuće aktivnosti?

– Nedavno smo objavili natječaj za nabavu novoga specijalnog vozila za odvoz smeća i ono bi trebalo biti najsuvremenije vozilo u našemu voznom parku. Vrijednost mu je procijenjena na 1.200.000 kuna bez PDV-a te očekujemo da će otvaranje ponuda biti sredinom ovoga mjeseca. Time ćemo nakon dugo vremena pomladiti vozni park, što odgovara našim potrebama u čitavoj priči vezanoj za gospodarenje otpadom.

Kada se može očekivati čipiranje posuda za otpad?

– Za desetak dana bit će donesena odluka o najpovoljnijem ponuditelju, nakon čega će se potpisati ugovor, a implementacija se očekuje do sredine studenoga. Čipiranje svih posuda trebalo bi biti gotovo do sredine prosinca.

Čistoća Metković već duže vrijeme ima svoje mrežno mjesto na kojemu možete pronaći sve novosti vezane uz njezinu djelatnost.