Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

19.4.2024.
Pero (Mladen) Maslać
pok. Ivana
1948. - 2024.
Pero (Mladen) Maslać
20.4.2024.
Ljubica Ćubela
udova Grge, rođena Margeta
1939. - 2024.
Ljubica Ćubela
21.4.2024.
Ruža Kozina
pok. Joze
1942. - 2024.
Ruža Kozina
20.4.2024.
Tonći Čotić
sin Petra
1974. - 2020.
Tonći Čotić

KONTAKT

Crkvica Svetog Vida

vid

Od bazilike do crkvice

Crkva Sv. Vida, smještena usred polja na ulazu u Vid, spada među starije na ovom području. Iako se stručnjaci ne slažu oko vremena njezina nastajanja sigurno se zna da je izgrađena na mjestu puno veće crkve - jedne od triju starokršćanskih bazilika u ondašnjoj Naroni. Tijekom posljednje obnove ove crkvice, koja je bila u lošem stanju, iskorištena je prigoda za temeljito istraživanje bazilike koja je tu stajala od V. stoljeća.

Stručnjaci Arheološkog muzeja u Splitu obavili su istraživačke radove na temelju kojih se može zaključiti da je propadanjem Narone u VI. i VII. st. bazilika napuštena zbog čega je došlo do njezina urušavanja. Vjerojatno su tome pridonijeli i  novi narodi koji  su se tijekom velike migracije kretali po ovom području. Pronađeni predmeti (novac, keramika...) ukazuju na diskontinuitet od nekoliko stoljeća nakon čega rijetki stanovnici, koji su ostali ili se naselili na razvalinama Narone, ruševine bazilike počinju koristiti za ukop svojih mrtvih. Tijekom iskapanja pronađeno je  pedesetak grobova datiranih u XIV. i XV. stoljeće. Nepravilan razmještaj grobova vjerojatno znači da je  groblje postojalo prije sadašnje crkve Sv. Vida. Prema tome ona nije mogla biti napravljena u predtursko vrijeme, kako se smatralo. U prilog toj teoriji ide i činjenica da su štovanje sv. Vida u naše krajeve donijeli tek benediktinci u srednjem vijeku. Stoga je vjerojatno da je sadašnja crkva Sv. Vida sagrađena u XVI. st., nakon što je groblje izgubilo svoju ulogu.

 

U vrijeme gradnje nove crkve zidovi stare bazilike bili su već dosta porušeni pa se samo jednim dijelom mogu naći ugrađeni u nove. Uglavnom se u gradnji slijedilo stare temelje, osim sjevernog zida koji je napravljen pokraj temelja bazilike. Isto tako graditelji nisu nastavili gradnju kružne apside (možda pomanjkanje vještine) nego je nova apsida četvrtasta oblika. Upravo na ovom dodatku vidi se da  sa četverokutima nisu bili u najboljim odnosima što je vidljivo iz tlocrta.

Služba u crkvi obavljana je  tijekom stoljeća sa prekidima što je ovisilo o njezinom stanju. Od 1901., kada je obnovljena, do 1961. to je bila i župna crkva u Vidu. Izgradnjom crkve Ledene Gospe, na vrhu vidonjskog brežuljka, Sv. Vid gubi i ulogu župne crkve. Sadašnji izgled crkva je dobila 1995. kada je na blagdan Sv. Vida svečano posvećena.

 

U unutrašnjosti crkve toga je  dana   postavljena   stalna izložba nalaza sa lokaliteta vezanih za starokršćansku baziliku.  Sve ono što je moralo nakon istraživanja ostati pod zemljom, prikazano je putem panoa.

Korišteni materijali iz knjige 'Sveti Vid', Emilio Marin i
suradnici, Arheološki muzej Split, 1999.

 

 

Vid

Vid

 

Norinske patke

 

Uzidana baština

 

Domagojeva krv u žilama

 

Na temeljima bazilike

 

Bazilika

 

Fotošetnja Vidom