Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

28.2.2024.
Ante i Mara Rodin
.
2017. - 2021.
Ante i Mara Rodin
28.2.2024.
Rade Volarević - Ćirko
pok. Petra
1936. - 2022.
Rade Volarević - Ćirko
28.2.2024.
Matija Musulin
supruga Nikole, rođena Volarević
1930. - 2024.
Matija Musulin

KONTAKT

Fotoreportaža 2006.

sveti ilija- zaštitnik grada metkovića

Fotoreportaža s proslave Dana grada 2006.

   Dvadesetoga srpnja Metković slavi Dan grada posvećen svome nebeskom zaštitniku Sv. Iliji. Program proslave počinje obično dan prije kada se u večernjim satima održi Svečana sjednica na kojoj se podijele nagrade grada Metkovića zaslužnim pojedincima i kolektivima. Ove godine program proslave nešto je promijenjen jer Svečanoj sjednici na sam blagdan Sv. Ilije nazočio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji zbog prije ugovorenih obveza nije mogao u Metković doći dan prije.

   Mi smo pokušali pratiti događanja u gradu prošlih dana i zabilježiti gotovo sve što je bilo vezano uz proslavu Dana grada. Neke fotografije možete klikom na njih vidjeti uvećane.

VIJENCI ZA POGINULE I PREMINULE METKOVCE, 19. srpnja

   Članovi Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva uoči blagdana Sv. Ilije položili su vijence na Spomenik poginulim braniteljima na Velikoj rivi u Metkoviću te pred središnji križ na Gradskom groblju Sv. Ivana. Isto su učinile Udruge branitelja iz Domovinskog rata i Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Pred središnjim križem na Gradskom groblju za sve poginule i preminule Metkovce održan kratak obred koji je vodio fra. Dušan Džimbeg, župnik župe Sv. Ilije.

 

IZLOŽBA ROBERTA ŠIMRAKA, GKS 19. srpnja

   U Galeriji metkovskog GKS-a u srijedu je otvorena izložba akademskog slikara Roberta Šimraka koju su organizirali Ogranak Matice hrvatske Metković i Poglavarstvo grada Metkovića. Ovaj hrvatski pop artist predstavio se radovima u tehnici računalnog otiska na platu s mračnim prizorima iz vremena socijalističke industrijalizacije u kojima dominiraju crni dimnjaci iz kojih riga plamen i suklja gust crn dim, a oko kojih lete crni krilati radnici sa zaštitnom maskama - crni anđeli čuvari još crnje metalurgije čijih se tragova još nismo riješili. Naročito tamo gdje more zapljuskuje hrvatske obale.

   O umjetnikovu radu govorio je poznati povjesničar umjetnosti prof. Darko kolovoza.

NOVO MALONOGOMETNO IGRALIŠTE, 19. srpnja

   Uz igralište NK Neretve u srijedu je prigodnom svečanošću otvoreno igralište sa umjetnim travnjakom. Igralište je uređeno sredstvima Grada Metkovića, a umjetna trava je donacija hrvatskog nogometnog reprezentativca Darija Srne. Uređenje su pomogli i građevno poduzeće Dobranje ING i Hrvatska elektroprivreda - Pogon Metković. Igralište su simbolično otvorili presijecanjem vrpce Igor Srna, Dariov brat i Mira Buconić, županica Dubrovačko-neretvanske županije. Na terenu su odigrane i prve utakmice, a svoje umijeće iskazali su mlađi uzrasti nogometaša NK Neretve te veterani NK Neretve i HNK Hajduka iz Splita za čiji je dolazak bio zadužen Igor Štimac, još jedan Metkovac u nizu vrhunskih sportaša koje je iznjedrio grad Metković. Svečanost su svojim nastupom uveličale i metkovske mažoretkinje. Osim umjetne trave, Darijo je NK Neretvi darovao i 50 lopti koje je Stipi Gabriću Jambi, predsjedniku kluba, uručio Darijov otac Uzeir.

kliknite na sliku

VEČER NA TRGU KRALJA TOMISLAVA, 19. srpnja

   Noć uoči Blagdana na Trgu kralja Tomislava bila je življa nego prethodnih godina. Na većem dijelu pred Hotelom Narona odvijalo se tradicionalno druženje uz nezaobilaznu janjetinu sa ražnja.

   Manji dio Trga, koji inače služi kao parkiralište, ovaj put je dobio primjereniju funkciju. U organizaciji Udruge mladih grada Metkovića "Kolektiv" priređen je koncert poznate splitske hip-hop skupine T.B.F. kojoj je kao predgrupa nastupila domaća "Kreativna konfuzija". Izgleda da su mladi došli na svoje sudeći po brojnim gledateljima koji su se okupili pred pozornicom.

kliknite na slikukliknite na sliku

SVETA MISA U CRKVI SV. ILIJE, 20. srpnja

   U crkvi Sv. Ilije na sam Blagdan služena je Sveta misa koju je predvodio župnik fra Dušan Džimbeg uz koncelebraciju svećenika župe Sv. Ilije, susjednih župa i fra Gabrijela Mioča iz Tomislavgrada koji je održao propovijed. 

kliknite na slikukliknite na sliku

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA, 20. srpnja

kliknite na slikukliknite na sliku

   Ovogodišnja Svečana sjednica Gradskog vijeća prošla je još svečanije nego inače jer joj je bio nazočan predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sa suradnicima. Pozdravljajući prisutne na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Metkovića, Mesić je rekao kako Metković nije «grad slučaj» nego mjesto gdje se pokazalo da hrvatska demokracija sazrijeva te da prolaze oni koji znaju ponuditi projekcije, koji znaju okupiti ljude i koji znaju prioritete svoga mjesta, grada i županije. Mesić je istaknuo kako je jedini put kojim Hrvatska ide put u Europu. - S dužnim poštovanjem se treba sjetiti onih koji su svoje živote položili za Hrvatsku ali budućnost je u otvaranju novih radnih mjesta jer ljudi moraju imati motiv za život – zaključio je predsjednik Mesić čestitajući svim Metkovcima blagdan Sv. Ilije.

   Prije Predsjednika, a nakon državne himne koju je otpjevao Zbor mladih crkve Sv. Ilije,  okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Metkovića Stipo Gabrić Jambo i aktualna županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić čestitajući im blagdan Sv. Ilije.

   Na kraju Sjednice uslijedila je ceremonija dodjele Nagrada grada Metkovića. Nagradu “Sveti Ilija” za životno djelo dobio je fra. Tomislav Duka, nagradu “Narona” Živan Bjelovučić, a nagradu “Ždral” dobio je posthumno Marko Popovac. U ime nagrađenih nazočnima se obratio i zahvalio fra Tomislav Duka rekavši da je u Metkoviću imao veliku potporu kada je kao mladi svećenik došao na župu u neretvanski kraj.

   Poslije Sjednice predsjednik Mesić se na putu do Restorana "Domagoj", gdje je priređen ručak, zadržao na štandu Udruge tjelesnih invalida Metković uručili prigodne darove koje sami izrađuju u svojoj radionici.

kliknite na slikukliknite na sliku

ŠTO SMO JOŠ SNIMILI 19. i 20. srpnja

   Prošetali smo sajmom (dernekom) i slikali neke detalje ovogodišnje ponude. Prodavač glinenih sačura, koje ponegdje zovu i čripnja, uvjeravao nas je u njihovu prednost pred metalnima. Bio je uvjerljiv pa smo kupili, ali tek predvečer kad su cijene malo pale.
  Nekada je na sajmu u Metkoviću bilo puno više bačava. Ima ih i danas, a u skladu sa suvremenim kretanjima u trgovini dolaze zapakirane u plastičan omotač.

    Ne znamo što će biti kad/ako uđemo u EU jer zaštitni znak svakog derneka koji drži do sebe janjetina je s ražnja. Za one kojima je razmak između dva derneka predugačak postoji rješenje. Komplet ražanj sa pogonskim sustavom za samo 400 kn (jutarnja cijena).

     Dok su njegovi kolege istrčavali na novi malonogometni teren u Metkoviću on je ustrčao uz skale na terasu obližnjeg kafića po pivo. Jurica Jerković, čovjek kojemu je davne 1971. na Maracani u Brazilu zapljeskao Pele kad je Brazilcima uvalio gol sa 25 metara u rašlje. Bilo je to na Peleovoj oproštajnoj utakmici.

   Evo još sportaša. Momci iz IV. korpusa koji će za koji dan zaveslati lađom niz Neretvu. Lani su bili četrnaesti. Želimo im da ove godine poprave rezultat.

   Da se dernek ne svede samo na iće, piće i to pobrinuo se Danko. On je sa svojim nećakom (studentom Akademije na Širokom) priredio gotovo konspirativnu izložbu skulptura i slika. Izložba se događala na prostoru od, kako je Danko objasnio, Spomenika braniteljima na Velikoj rivi do prvog platana prema Ušću.

kliknite na slikukliknite na sliku

   I što još? Evo još nekoliko scena s izložbe. Onaj sok na slici desno podvalila je konkurencija.

 

Sveti Ilija

Fotoreportaže